Zanimljivosti

(FOTO) Dubrovčani na izletu u starobosanskom gradu Dubrovniku

bosanski dubrovnik
U organizaciji gospođe Nade Zanze članovi udruge Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota otputovali su u posjet Starom gradu Dubrovniku u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Među njima je bio i naš kolega novinar Baldo Marunčić koji je s nama podijelio dojmove s izleta i ukazao zašto bi svakome preporučio da posjeti ovaj zanimljivi starobosanski gradić.
-Upravo je posjet starobosanskom gradu Dubrovniku bio motiv izleta u Bosnu Srebrenu. Vidjeti taj još jedan Dubrovnik, odnosno onaj ‘drugi’, o kojem sam zapravo znao jako malo. Riječ je o srednjovjekovnoj tvrđavi smještenoj na strmoj i krševitoj uzvisini na 882 metra nadmorske visine, kod naselja Višnjica u općini Ilijaš.
Poveznica je naravno slavna povijest Dubrovačke Republike i njene brojne veze s Bosnom, o čemu su dokazi pronađeni i u dubrovačkom arhivu. Obnovom grada već se deset godina bavi Fondacija ‘Starobosanski grad Dubrovnik’, koja je dosad konzervirala tek jednu kulu i jedan zid. Imaju puno planova, ali očito ne i podršku vlasti, manjka novaca. Pristupne ceste su loše, makadamske, a dio puta treba pješačiti. Onima s planinarskim iskustvom to možda nije bio izazov, ali nama ‘običnim’ hodočasnicima jest. Ali, bili smo uporni. Malim, ali sigurnim koracima, stigli smo do cilja… – ispričao nam je dahu Baldo kojega se trvđava naročito dojmila.
-Iz podnožja utvrda izgleda impresivno, a kad se na nju popnete,kažem popnete, jer je jedan dio dosta strmiji pa se treba koristiti improviziranim ‘pasamanima’, možete uživati u predivnom pogledu na krajolik. Ti vidici objašnjavaju zapravo i strateški značaj grada. Mogu zamisliti kako se s vrha utvrde starobosanskog grada Dubrovnika prije oko pola milenija vijorila zastava Svetog Vlaha, baš kao što se danas vijori zastava BiH.
Starobosanski grad Dubrovnik nekad je bio rudarsko i trgovačko središte, a danas je nažalost oronuo, s tek naznakom prave obnove. Kao neki usnuli div koji bi nam vrlo rado ispričao sve što je doživio i vidio… – kazao nam je Marunčić.
Ekipa je u sklopu izleta uživala i u posjetima utvrdi Bobovac, franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci te staroj crkvi Sv. Mihovila u Varešu.
-Mogao se zaista steći dobar dojam o tim predivnim i poviješću bogatim krajevima. Kao i brojni izleti do sada, i ovaj je bio sjajno organiziran pa preporučam sugrađanima da se raspitaju o aktivnostima udruge i budućim zanimljivim izletima – završio je Baldo.
Foto: Baldo Marunčić

Pročitajte još

PLANOVI OKO VOJNOG ROKA Evo koliko bi se plaćao, pojavila se i peticija

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1921. Rođen jedan od osnivača Dubrovačkih ljetnih igara, scenograf Miše Račić

Dulist

ČESTITAMO! Jan Mark Novalija od danas s diplomom restauratora!

Katarina Bižanović