Aktualno

FOTO Dubrovački Crveni križ dodijelio prigodne zahvalnice

pagecrveni

Sjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik održana je danas u Hotelu Lero, nakon čega su uručene i prigodne zahvalnice.

Ravnatelj Dubrovačkog Crvenog križa Živko Šimunović istaknuo je kako su zasigurno među vodećim društvima u Hrvatskoj po broju akcija.

– A bila ih je 71., kojima je pristupilo 1700 osoba, a prikupljeno 1249 doza. Nismo gotovi jer imamo još jednu akciju u Kuni. Za nas su darivatelji najveći humanisti koji postoje – rekao je Šimunović te je po pitanju tečajeva prve pomoći istaknuo kako se nadaju da će ih u 2018. godini biti i više te ih što više približiti građanima.

Kroz 2017. godinu, također su sudjelovali i u brojnim akcijama pomoći socijalno najugroženijem stanovništvu. Tako je u podjeli humanitarne pomoći bilo obuhvaćeno 360 korisnika kojima je podijeljeno sveukupno 2967 paketa, od hrane, higijene, posteljine do lijekova. Vrijedi dodati kako je u prošloj godini podijeljeno oko 200 do 300 paketa. Istaknuli su kako i dalje redovito dobivaju i dijele rabljenu odjeću i obuću, no naglasak je stavljen na educiranje građana koji donose spomenutu odjeću i obuću.

– Čovjek treba voditi brigu i o onome. Da to bude utijano, čisto… Po tom ćemo pitanju morati educirati ljude te istaknuti da pripaze i pristupe darivanju s malo većim dostojanstvom – naglasio je Šimunović.

U Dubrovačkom Crvenom križu aktivnih je 40 mladih članova i volontera koji sudjeluju u brojnim akcijama, a neki od njih odradili su blizu 13 tisuća sati volonterskog rada po velikim vrućinama u povijesno jezgri, gradskim zidinama, Lokrumu, plaži Mandrač i Stonskim zidinama… Klub 65+ broji 240 članova, a prema riječima ravnatelja, mogu se naći u rangu s mladim članovima ‘zbog mlađahne energije’.

Od događaja na kojima su sudjelovali, Šimunović je izdvojio Dubrovački polumaraton na kojemu ekipe Dubrovačkog Crvenog križa surađuju s ekipama prve pomoći. Naglasio je kako su prošlih godina u ovaj događaj uključivali prijatelje iz inozemstva, točnije Bad Homburga i Ohrida. a iduće godinu imaju namjeru pozvati mlade iz Slavonije.

Za 2018. godinu,  naglasak su stavili na Program socijalne skrbi u kojem bi se bazirali na svakodnevno kupovanje namirnica, knjiga, lijekova, čišćenja kuća starijim osobama… Isto tako, namjeravaju osnovati kamp za obučavanje internog tima Crvenog križa.

Nakon skupštine, održana je i dodjela zahvalnica svima onima koji su kroz prošlu, ali i kroz prethodne godine, pokazali potporu Dubrovačkom Crvenom križu, među kojima se našao i DuList.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist