Zanimljivosti

FOTO Dubrovačka djeca o patnji Grada

ranjeni grad01

U izložbenom prostoru Luže, pored dubrovačkog kina ''Sloboda'', svečano je otvorena izložba pod nazivom ''Ranjeni Grad – Dubrovnik 1991. godine'', a predstavljena je i istoimena knjiga

Riječ je o izložbi koji evocira uspomene na ratnu 1991. godinu, kad su, prkoseći agresorskim razaranjima, u opkoljenom Gradu dubrovačka djeca izložila svoje radove u kojima su  ispričali potresnu priču o patnji svog grada.Čekajući mir i snivajući o sretnijoj budućnosti, dubrovačka djeca u prosincu 1991. godine pripremila su izložbu svojih radova. Iskustvo odrastanja u ratnim uvjetima prenijeli su u svoje umjetničke radove, nudeći nam jedinstveni podsjetnik na jedan grad i jedno vrijeme.

Na inicijativu gospodina Slobodana Langa, a u organizaciji Grada Dubrovnika i Kinematografa Dubrovnik,   na jednom mjestu okupilo se 20 – ak autora ove izložbe koji su danas već odrasli ljudi.

Ovom prigodom, uz otvaranje izložbe njihovih radova iz prosinca 1991. godine, kao podsjetnik na dubrovačke dane ponosa i slave, predstavljena je i istoimena knjiga.

Inicijator Slobodan Lang na samom početku pozdravio je "današnju, nekadašnju i buduću djecu dodavši:

– Dubrovnik je prvi grad ikada koji je nenasilno obranjen i ova knjiga to pokazuje. Dubrovnik je grad djece umjetnosti, vjere, djece i žena u obrani grada.

Katedralni župnik don Stanko Lasić naglasio je kako je predstavljanje knjige i otvaranje izložbe "podsjetnik na vremena koja su nas učtvrstila i udružila".
– U to doba jedino su Crkve i konvoj Libertas bile otvorene. Pamtite ove ljude jer oni su bili eroji kulturne obrane Dubrovnika – poručio je don Stanko okupljenoj djeci.

– U ovoj knjizi ćete vidjeti jedan Dubrovnik koji je dao najviše od sebe i toplo se nadam da se ta vremena više nikada neće ponoviti –  među ostalim je rekao gradonačelnik zahvalivši se svima koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu, a ponajviše, onima koji nisu danas s nama i bez čije žrtve ne bi bilo ovakvog Dubrovnika.

Tom prilikom podijelio knjige je i zahvalnice autorima crteža,  a Slobodan Lang je gradonačelniku uručio uokvireni komad hrvatske zastave koja se za vrijeme Domovinskog rata vijorila na Stradunu kada ju je oštetila granata.

Djeca, danas odrasli ljudi, koja su dobila zahvalnice su Tihana i Dario Miloslavić, Paulina Peko Šalja, Vlaho Margaretić, Danijel Vukadin, Josipa Margaretić, Kristijan Kutija, Pero Batinić, Ivana Jelača, Vlaho Račić, Miho Kostopeč, Pero Svilokos, Petra Zvone (rođena Glavinić), Tamara Tudeško (rođena Pulitika), Anita Martinović, Iva Mičić, Marinka Ulaga, Maro Cetinić, Nikša Ulaga, Ivica Matić, Neven Rešetar te Ženski đački dom.

Zanimljivost je ta da će se nakon završetka izložbe, radovi pokloniti Dubrovačkom arhivu.  

 

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist