DuList IN

[FOTO] Drugi dan Festivala soli povezao sol i motar!

festival soli 5

Drugi dan središnjeg programa Festivala soli 2024. obilježio je program koji je povezao sol i motar, dok će ovaj treći dan povezati edukaciju i zabavu – za sve uzraste! Danas na festivalu gostuje Tinker labs Dubrovnik, održat će se još jedna vođena tura po Solani i Stonu te posljednja ovogodišnja radionica vađenja cvijeta soli ‘Vadimo sol’, a gostovat će i Studentski teatar Lero sa svojom hvaljenom predstavom ‘Grad na dlanu Parca’!
Tinker labs Dubrovnik – škola za izvannastavnu aktivnost s jedinstvenim STEAM pristupom, za festivalski je program pripremio radionicu za najmlađe od 10:00 sati u Solani, sa željom da mališane uvede u uzbudljivi svijet znanosti i eksperimenata! Sol će biti polazna točka za praktični rad i istraživanje, ali i zabavu. Tako će se nastaviti niz edukativnih i kreativnih radionica za djecu koje je već jučer na ovogodišnjem festivalu počeo Dom Marina Držića s radionicom ‘Držićeva stonska priča – mozaik’.

Studentski teatar Lero izvest će svoju predstavu ‘Grad na dlanu Parca’ u 19:30 u Tvrđavi Kaštio. U godini obilježavanja 15. obljetnice uvrštenja Feste sv. Vlaha u registar nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Teatar Lero pripremio je ovu predstavu koja progovara o svecu koji je ujedno i zaštitnik Stona. Izborom tekstova, fragmenata, priča, legendi, svjedočenja i drugih povijesnih izvora te bogatih tragova književnih i pjesničkih posveta sv. Vlahu, složena je najmlađoj publici namijenjena izvedba u interpretaciji poznate pripovjedačice bajki i dugogodišnje Lerove članice Jasne Held. Tekstove je priredio i izabrao Davor Mojaš.
I večeras će se održati još jedna vođena tura po Solani i Stonu ‘Pričaj mi… o soli i Stonu’ s početkom u 18:00 sati. Kostimirana šetnja kroz povijest Stona iznova će učiniti da stoljeća prolete pred očima gostiju! Početak obilaska je u Solani, a kotizacija (donacije Udruzi Amorette) 7 eura. Obvezne su najave (predbilježbe) jer je broj mjesta ograničen na 35 sudionika. Još samo večeras održat će se i radionica ‘Vadimo sol’- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Solni cvijet raskošan je začin kojega nema puno, a rado je viđen na svakoj trpezi. Ipak, ima ga dovoljno za festivalsku radionicu! Na oba događanja potrebno se prijaviti na e-mail: festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže.

Sinoć, u predvečerje drugog festivalskog dana, autorica triju knjiga o dubrovačkoj gastronomiji Jadranka Ničetić vodila je gastro radionicu ‘Motar – biljka koja voli sol’ u Solani. O njemu su pisali i naši, i inozemni pisci prije više stoljeća, mornari ga stavljali u brodet, a ovo slano, aromatično, divlje povrće s okusom mora nudi gotovo bezbroj mogućnosti spravljanja. Svi okupljeni od gospođe Jadranke koja od zaborava čuva tradicionalne recepte našega kraja, imali su priliku naučiti kako se motar može spraviti kao prilog ili glavno jelo – na salatu s patatama, kao rizot, čak i u slatkom obliku sirupa uz sladoled.
Večer je završila zabavom na ‘Let’s salt the party’ također u Solani, a za atmosferu je bio zadužen DJ Zhajo. Sve su začinili kokteli s okusom motara i soli koje je osmislio genijalni barmen Duje. Poigrao se cukarom i motarom, spravio sirup, dodao mu gin i tonik, poprskao cvijetom soli i tako kreirao poseban koktel ‘Salt ‘M’ Twist’.

Eko Placa – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava može se posjetiti i dalje od 9 do 13 sati te 18 do 21 sati. U ponudi su i posebni festivalski meniji koje su četvrtu godinu za redom osmislili stonski i pelješki restorateri i vinari te će ih se moći kušati sve do samog kraja festivala.

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora.

Foto: Festival soli 

Pročitajte još

[FOTO] Ston iznova u znaku Festivala soli

Dulist

Koncertom dobitnice Grammyja Nicole Zuraitis otvoren 2. Ponta Lopud Jazz Festival

Dulist

GARDEN TERRACE&BAR Novo hit mjesto u srcu cavtajske rive!