Vaše vijesti

[FOTO] Đir s Anom Mljećkom!

2

‘Noć starog Orebića’ održala se protekle subote u Orebiću. Ova tradicija je spomen na slavne pomorce iz Orebića od Dubrovačke Republike pa sve do današnjih dana.
Orebić je utemeljen krajem 15. i početkom 16. stoljeća, a Orebićani su se, još u 17.st. kad su bili pod Dubrovačkom Republikom, pokazali kao vrijedni i vješti pomorci, pa su još u to vrijeme sačinjavali važan dio dubrovačke trgovačke mornarice. Tako je učenje i navegavanje postao statusni simbol svih Orebićkih familija i pod Austrijskom vlašću. Austrijska je vlast, čak tri pelješke obitelji (Orebić,Bizaro i Krstelj), nagradila poveljama o plemstvu sa svim pripadajućim privilegijama zbog njihove izuzetne zasluge u pomorstvu i trgovini. Tako su polovinom 19. st. svoju stečenu imovinu uložili u ‘Pelješko pomorsko društvo’ (‘AssocijazioneMarittima di Sabioncello’) jedrenjačko brodarskodioničarskog društvo sa sjedištem u Orebiću. Društvo je napredovalo i imalo tridesetak jedrenjaka duge plovidbenosivosti preko 21000 tona. U to doba Pelješko pomorsko društvo bilo je ponos Austro-Ugarske mornarice. Tako je 1875. nabavljena opreme za brodogradilište u Orebiću i to je bio povod da sam car Franjo Josip oda počast tom malom mjestu i njegovim vrijednim stanovnicima, te otvori brodogradilište ‘Cantiere Arciduca Rodolfo’. Taj povijesni događaj za malo mjesto Orebić obilježen je na najsvečaniji način, pa je put kojim su car Frano i njegova Sisi sa dvorskom svitom prošli bio podastrti perzijskim tepisima, iz Rijeke su došli cvjećari koji su ukrasili cvijećem slavoluka kroz cijelo mjesto. Bila je to prezentacija imućnosti domaćina, a sam car je bio oduševljen prezentacijom na kojom su mu se predstavili na vijećnici općine Orebić, njih 22, svi pomorski kapetani.
Taj povijesni događaj su vrijedni članovi Lige borbe protiv raka KLPM rekonstruirali prije par godina i upriličili događanje dočeka cara usred sezone kako bi dočarali slavnu pomorsku prošlost Orebića i Pelješca gostima koji dolaze na odmor. Cijeli događaj je popraćen prodajom domaćih gastro specijaliteta čija zarada ide za potrebe Lige. Događaju se pridružuje veliki broj stanovništva koji bilo da učestvuje u paradi ili svojim donacijama kolača ili druge hrane i pića obogaćuje uprizorenje dolaska cara u Orebić i time oživljava sjećanja na Stari Orebić.

 

Tekst: Ane Strazicic Rodriguez
Foto: Marija Mrgudić i Boris Poluta

Pročitajte još

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist