Vaše vijesti

[FOTO] ĐIR S ANOM MLJEĆKOM ‘Hvala vam za službu’

ane 2

Hrvatska već godinama slovi kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija, što je najvažniji faktor kod odabira mjesta za odmor. Naime, turisti pri odabiru svoje turističke destinacije, osim o prirodnim i kulturnim znamenitostima, posebno vode računa o sigurnosti destinacije koju posjećuju i upravo tom segmentu policija posvećuje posebnu pozornost. Jesmo li mi doista svjesni i zahvalni svim našim osobama u uniformama koji svoj život stavljaju često u opasnost za našu sigurnost?

U Americi, kad pođem sa sinom koji radi u USA Coast Guard, svak mu se javi i reče ‘Thank you for your service’. To se govori svima u uniformama, vojsci, policiji, vatrogascima itd. Kod nas tog običaja nema, a niti dovoljno poštovanja prema svim službama koje se brinu za našu sigurnost. Možda je to ostatak iz bivšeg diktatorskog sistema kada je postojao strah od uniformi koje su, u to dob, bile okrutne i surove prema stanovništvu kojeg su prisilno držali pod kontrolom.

Promislite samo malo kroz što žene i muškarci u uniformama moraju proći i stavljat ponekad svoj život u opasnost da bi mi mogli mirno i sigurno živjeti. Zato budite zahvalni i kad ih sretnete recite im ‘Hvala vam za vašu službu’.

Približava nam se Oluja, 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Našim braniteljima budite zahvalni za slobodu, za ovu prekrasnu zemlju koju s ponosom možemo zvat DOMOVINA HRVATSKA. Ne zaboravite stavit hrvatski barjak na kuću i kad sretnete branitelja recite mu ‘Hvala vam za slobodu’. Vidjet ćete koliko ćete se vi, a posebno oni osjećat bolje. Budite zahvalni jer zahvalnost je dar Božji.

Hrvatska je najsigurnija zemlja Mediterana i ide u red top 15, posebno izdvojenih, država svijeta u kojima je djelotvornost cjelokupnog sigurnosnog sustava najefikasnija.

Da bi mogli biti sigurni, prvo se moramo zahvaliti Oružanim snagama RH koji imaju namjenu i zadaću, zajedno s djelatnim sastavom, sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, doprinositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama glede zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, trganja i spašavanje i dr. Pričuvne postrojbe bile su jedan od temelja na kojem je izgrađena Hrvatska vojska u Domovinskom ratu. Također, pričuvna komponenta Hrvatske vojske dio je novog koncepta domovinske sigurnosti čija je glavna zadaća uvezivanje i sinkroniziranje svih sastavnica sustava.

Moramo biti zahvalni policiji.
Policija MUP, efikasnost i sposobnost hrvatske policije koja pruža zaštitu kako domaćem stanovništvu tako i turistima.

Moramo biti zahvalni Obalnoj straži i pomorskoj policiji koje nadziru pomorske granice. To je pomorska organizacija ili pomorska oružana sila, utemeljena radi sprječavanja krijumčarenja, nadzora nad održavanjem reda i sigurnosti, koja pomaže u primjeni i poštovanju svih zakona i propisa na otvorenome moru i u svim vodama pod jurisdikcijom države, pružajući i pomoć brodovima u pomorskim nezgodama na obali ili u obalnim vodama. Nadzire i provedbu propisa kojima se regulira sigurnost luka, sidrišta i promet brodova u obalnim vodama. Pogotovo su efikasni kod trgovine drogom, ljudima i oružjem. Zato hvala svim našim službama što se brinu da budemo sigurni i na kopnu i na moru. Hvala im za sigurnost da bi se kako i mi i naša djeca i naši turisti mogla bezbrižno igrat na plaži ili na ulici ili bilo gdje u gradu i selu. Dok se u drugim zemljama debelo plaća za spasilačke službe , pogotovo spašavanje helikopterima, brzim brodovima, treniranim psima u nas je to sve besplatno.

Moramo biti zahvalni Hrvatskim gorskim službama spašavanja, nacionalna, stručna, humanitarna, neprofitna udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku, a u koju se udružuju stanice Hrvatske gorske službe spašavanja s područja Republike Hrvatske i suradnja s međunarodnim organizacijama, tijelima državne uprave i drugim fizičkim i pravnim osobama, obveze organizatora i sudionika športskih, turističkih i drugih aktivnosti.
Dežurstvo u gorskom spašavanju je neposredna nazočnost u planinskom i drugim nepristupačnim područjima kod rizičnih događanja (masovni skupovi, pohodi, natjecanja, športske aktivnosti: penjanje, skijanje, rafting, paragliding, lov te druge aktivnosti poput razminiranja i dr.) radi preventivnog i trenutačnog djelovanja.

Moramo biti zahvalni spasilačkim službama na moru EmergenSea koje sačinjavaju posebno opremljena brza plovila, odgovarajuća oprema, 24 satna dežurna logistika te educirani kadar. Ono što EmergenSea mrežu čini pouzdanim partnerom u trenutku kada vam na moru zatreba pomoć, doprema, pratnja ili osiguranje.

Budimo zahvalni vatrogascima. To je stručna i humanitarna djelatnost koja se bavi preventivnim mjerama zaštite od požara i eksplozija, gašenjem požara, spašavanjem ljudi i imovine, pružanjem tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavljanjem drugih poslova u nesrećama.

A ja se mogu još posebno zahvalit i našim rangerima u NP Mljet koji su vrlo dobro organizirani. Bdiju i danju i noću i čuvaju nas od požara i svih drugih nepogoda koje nam se mogu dogodit na kopnu i na moru i koji su definitivno zaslužni da se turisti osjećaju sigurno u NP Mljet, najstarijem i najljepšem NP na Mediteranu.
Zato svima vama koji činite Hrvatsku najsigurniju zemlju EU, a možda i na cijelom svijetu – hvala vam za službu!

Foto i tekst: Ane Stražičić Rodriguez

Pročitajte još

[FOTO] Đir s Anom Mljećkom!

Dulist

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist