SportUrednički izbor

FOTO 75 godina KK Dubrovnik ukoričeno u monografiju

kk dubrovnik monografija 3

2. ožujka. Datum koji je upisan u povijesti kao dan kad je Košarkaški klub Jug, današnji Dubrovnik, odigrao prvu službenu utakmicu, i to protiv KK Hajduk. Bilo je to 1947. godine na Jezuitima. Pobijedili su tada Splićane rezultatom 23:13. Zapisano je kako je tu prvu utakmicu pratilo 2 tisuće Dubrovčana. Zbog toga ni ne čudi kako se upravo danas, na ovaj datum, zbog simbolike i važnosti, održalo predstavljanje monografije ‘KK Jug 1946. – KK Dubrovnik 2021.’ u hotelu Valamar Lacroma.

kk dubrovnik monografija 20

Za stvaranje ovog djela, koje je izdano povodom obilježavanja 75. obljetnice postojanja kluba, glavni ‘krivac’ je Perica Pušić, inače županijski vijećnik i pročelnik u Općini Konavle, a nekadašnji novinar i nogometaš. Riječ je o nadopunjenom i redizajniranom izdanju prethodne klupske monografije koja je objavljena prije deset godina.

Već 75 ljeta…
Predsjednik KK Dubrovnik Božo Koprivica istaknuo je kako smatra da klub zaslužuje obilježiti 75. godina postojanja posebnim izdanjem kao što je monografija. Osvrnuo se i na ciljeve u ovoj godini, a primarni je izboriti Premijer ligu.

bozo koprivica

-Dajemo sve od sebe i mislim da smo na dobrom putu – rekao je Koprivica. Posebno je istaknuo kako su temelj kluba – djeca. ‘Bez njih, klub ne može postojati’, dodao je, nabrojivši dalje projekte koji su obilježili protekle godine.

Autor monografije Perica Pušić spomenuo je ponovno prvu utakmicu te 1947. godine i nazvao je ‘dobrim početkom kluba’.

-Već 75 ljeta zvuk košarkaške lopte očarava mnoge pojedince i generacije. Upravo su oni izgradili klub i stvarali njegovu povijest koja je dokumentirana u ovoj monografiji. Unatoč svim ograničavajućim okolnostima, vjerujem da smo stvorili dokument koji može biti na ponos košarci i Dubrovniku – rekao je. Inače, riječ je o četvrtoj monografiji kluba.

perica pusic

-Svaka je jednako vrijedna u kontekstu održivosti dokumentiranja klupske povijesti i tradicije – istaknuo je Pušić.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić sudjelovao je također na predstavljanju. Brčić je među ostalim istaknuo kako je pred nama još jedna izazovna godina, ali i kako se nada da će Grad Dubrovnik moći pratiti KK Dubrovnik u realizaciji svih projekata. Potporu u daljnjim projektima dala je i Ana Čeović, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport u DNŽ.

Pročitajte još

Nove medalje PK Juga

Dulist

SADA JE SLUŽBENO Ivan Rakitić dolazi u Hajduk!

Dulist

PK Jug osvojio novih 6 medalja

Dulist