Kultura

‘FORBIDDEN COLOURS’ Atrij Sponze u ruhu slika i instalacija Ivane Miloglav Ivanković

ivana miloglav forbiden color 76

Samostalna izložba slika i instalacija hrvatske akademske umjetnice Ivane Miloglav Ivanković otvorena je ovog petka navečer u atriju palače Sponza.

-Izložba se zove Forbidden Colours, a naziv je dobila prema kompoziciji japanskog skladatelja Ryuichia Sakamota koji ju je skladao za film ‘Merry Christmas Mr. Lawrence’ i to je večeras odsvirala moja prijateljica Ivana Jelača na klaviru. U Sponzi se mogu vidjeti moje slike nadahnute tom skladbom jer sam upravo nju slušala dok sam ih slikala. Željela sam iskoristiti cijeli prostor Sponze pa sam tako i u gornjem i u donjem djelu izložila slike i postavila instalacije – rekla nam je autorica izložbe Ivana Miloglav Ivanković.

Kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković naglasila je u katalogu ove izložbe kako Ivana Miloglav Ivanković posjeduje živahan i polivalentan umjetnički duh te da njezino djelovanje nije moguće okarakterizirati tek jednom medijskom kategorijom.

-U srži svakog njezinog rada jest koncept. I u slikarstvu i instalacijama umjetnica uvijek pristupa konceptualno. U ovom projektu, autorica postavlja instalaciju omotavajući kamene stubove dubrovačke palače Sponze tkaninom koja istovremeno postaje sinonim rastvaranju materije prostora ili bolje rečeno tvari. Jer ono što primamo iz vanjskog svijeta nije odraz predmeta ili nekakva opipljiva sila koju je taj predmet prenio na nas, nego elektromagnetni impuls koji samo reprezentira ono što se dogodilo u našem kognitivnom sustavu. Uz rastvaranje ‘plašta materije’, nezaobilazni element instalacije jesu ‘čestice’. Apliciranjem i kolažiranjem raznobojnih komadića platna na podlogu, Miloglav Ivanković stvara poliptih slika kojima ističe njihovu oblikotvornu volju i moć, detalje, ali iskazuje i nestalnost u igri fluoroscentno žutom materijom tkanine. Ambijent koji stvara je kontemplativno spiritualan. Umjetnica želi naglasiti ideju nepostojanosti, krhkosti i kratkotrajnosti pojava. Jer sve je trenutak; puka prolaznost – istaknula je kustosica izložbe.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist