Politika

FIKSIRANJE KAMATE NA TRI GODINE Vijećnici podržali refinanciranje kredita za kupnju TUP-a

tup

Gradski vijećnici trebali bi podržati fiksiranje kamatne stope za kredit kojega je UTD Ragusa uzela za kupnju TUP-a. Kako je objasnio gradonačelnik Mato Franković riječ je o prethodno uzetom kreditnom zaduženju ugovorenom s Erste bankom.
-Ponuda je tada obuhvaćala varijabilnu kamatu veznu za tromjesečni euribor. No, on je u međuvremenu počeo rasti te uzrokuje porast mjesečne otplate kredita. Stoga smo se odlučili fiksirati kamatnu stopu na tri godine jer pretpostavljamo da će tada situacija ponovno biti povoljnija. Ovim će se osigurati veća financijska stabilnost i lakše vraćanje kredita, a kamatna stopa je 3,95 posto – objasnio je gradonačelnik.
SDP-ova vijećnica Anita Bonačić Obradović rekla je kako su upravo oni upozoravali na kamatnu stopu u trenutku kada se uzimao kredit, iako se ta njihova sumnja tumačila kao da su protiv kupnje TUP-a.
Pitala je je li točno da se postojećim najmoprimcima neće povećavati najam.
Gradonačelnik je rekao kako je dojam čudna stvar.
-Vijećnica kaže da smo se s nekim rugali. To nikad nisam radio. Poštovana vijećnice, ako me dobro pamćenje služi, sjednica vezana za zaduženje kako bismo kupili TUP započela je s odgodom jer smo čekali ponudu OTP-a pa smo imali i stanku… Tek tada je od dvije ponude ostala jedna. Vijećnik Tropan je napravio sve da ne kupimo TUP. Vi tada jeste govorili da je problem varijabilna kamatna stopa, ali to smo svi govorili. Tad je bilo uzmi ili ostavi – osvrnuo se gradonačelnik.
Direktorica TUP-a Nikolina Farčić rekla je kako je tema reprogram kredita te da se neće ugasiti ako krene pa da bi bilo bolje da se drže teme. Tada joj je Marko Potrebica rekao kako u Vijećnici postoje pravila koja on provodi.
-Zaduživanje nas uvijek košta, a ta se cijena povećala – rekla je te napomenula kako je euribor došao do iznosa koji im ne odgovaraju.
Krajem rujna prezentirat će se vremenska lenta prostora u prošlosti i budućnosti. Rekla je i kako se cijena najmova povećavala, ali da je riječ o izbalansiranoj cijeni.
Đuro Capor rekao je kako vjeruje da je današnja odluka opravdana, ali složio se s Maro Kristićem kako se vijećnicima trebala dati usporedba s postojećim kreditom kako bi se znalo kolika će biti ušteda.
Pero Vićan rekao je Nikolini Farčić kako nitko ne zna kakve će biti kamatne stope za tri godine.
-Išli ste vjerojatno jedinom mogućom linijom, ali morate davati više informacija. Morate javnost na tjednom nivou obavještavati tko je produžio najam, tko je otkazao – smatra.
-Očekujemo na svakoj sjednici Vijeća, to je u interesu vas, ne nas jer TUP je vlasništvo građana. Vama će posao biti olakšan ako javnost stalno obavještavate, ne selektivno – dodao je te ponovio kako nitko ne može predvidjeti što će biti za 3 godine.

-Pred nama su tamo dnevni izazovi. Nije Gradsko vijeće podređeno nijednoj gradskoj tvrtki, nego su one podređene Gradskom vijeću ili gradonačelniku – zaključio je.

Anita Bonačić Obradović složila se s njim. Kredit je dosad, dodala je, plaćen 300 tisuća eura novcem svim građana.

Capor je pitao je li se Erste banka suglasila s gradskom procjenom vrijednosti nekretnina na što je Farčić rekla kako je banka suglasna. Sljedeća revizija je nakon tri godine.

Većinom glasova prihvaćen je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje društva UTD Ragusa d.d.

Pročitajte još

Plenković u Dubrovniku predstavio svoj tim ‘Zajedno za sve izazove’

Dulist

PREDSJEDNIČKI IZBORI Milanović u borbu za drugi mandat uz podršku SDP-a!

Dulist

IZBORI U HDZ-U Medved kao Plenkovićev zamjenik, potpredsjednici Bačić, Butković, Anušić, Bušić

Dulist