Pred večerašnju FestiWine Gala večeru u restoranu Salin hotela Excelsior chefovi Tomaž Kavčić i Petar Obad te sommelier Siniša Lasan družili su se s novinarima.
– Nadam se da će biti užitak i dobro raspoloženje, jer mislim da je od tog tko što kuha bitnije što se daje na tanjur i društvo – rekao je za DuList chef Tomaž Kavčić, te je niz jela koja će biti poslužena na Gala večeri.
– Kad ljudi dođu, nitko ne kaže: Ajde sjednite odmah za stol. Pozdravimo se, malo popričamo pa tek onda sjednemo. Naravno, uz čašu vina, a uz to ide pet slijedova: sirovi škampi s okusom bosiljka, kamenice marinirane s medom i u kombinacije sa skutom iz moje Vipave. Uvijek kombiniram moju tradiciju, ali uvijek poštujem mjesto u koje dođem. Potom slijede sendviči na konopcu, od guščje jetre i grožđa, pa malo kukuruza guštance s divljači – nabrojio je Kavčić te nastavio:
– Na stolu će bit komadić dubrovačkog kruha s premazom od hrena, kojeg kroz tri generacije moja obitelj služi u restoranu. Zatim slijede njoke u obliku grožđa, jer je kod nas krumpir jako bitan. Slijede plodovi mora i prekrasni friški veliki brancini, koje ćemo samo malo kuhati na pari pa poslužiti u kombinaciji s hrskavim povrćem. Na kraju imamo sladoled iz Dingača s mirisom grožđa – kazao je Kavčić.
– Uvijek gledam značajne stvari iz moje zemlje, jer nikad ne zaboravljam odakle sam, ali jako poštujem mjesto gdje dođem. Zato ćemo imati miks jednog i drugog. Tradicija pa kreativnost – dodao je Kavčić, a na naše pitanje pogriješi li ponekad sa slaganjem tog dvoje, odgovorio je:
– Više puta se zeznem, ali naravno da to onda ne služim gostima. Sve se to događa. Svaki slijed prvo stvaram u glavi, bez kuhanja. Puno puta mi se potvrdi da sam dobro smislio, ali ne uvijek. Ljudi smo! – ističe simpatični Kavčić.
Chef Petar Obad iz Hotela Excelsior izjavio je kako će se na menuu naći ‘mali milijun’ jela.
– Od gurmanskih ikebana do raznih sladoleda. Mi idemo s kompozicijom ‘Ludo more’, pikantne papričice punjene ribom, inčuni, tartar od tune, jakobove kapice pod limunom, lignje punjene sirom škripavcem, palentu s mirisom tartufa… Bit će zanimljivo i uzbudljivo – rekao je Obad.
Sommelier Siniša Lasan kazao je kako je za večeru od sedam slijedova izabrao sedam vina iz regije.
– To su sve autohtone sorte ovog kraja. Bijelih, roze, crvenih, nekih posebnih vina. Riječ je o Malvasiji dubrovačkoj, pa Pošipu, zatim rozeom Plavca, pa dva blaga Plavca i na kraju prošek bijelog vina i tamniji prošek – istaknuo je Lasan, dodavši kako su vina na jugu Hrvatske jako dobra.
– U posljednjih nekoliko godina napredak je velik. Vinari su počeli pratiti trendove u svijetu i raditi blaža vina s nižim alkoholom, manje strukturirana vina. Sad treba nastaviti u tom smjeru jer ovaj kraj ima jako puno potencijala, nekih tipičnih stvari. Bitno je da ljudi koji ovdje dođu mogu probati lokalna vina u lokalnim restoranima. Isto tako ne bi bilo loše da se vinari udruže i pokušaju konkurirati na drugim tržištima, a ne da izlaze samostalno – kazao nam je Lasan.