U četvrtak, 23. travnja na taraci hotela The Pucić Palace održan je masterclass vrhunskih predikatnih vina vinarije Bodren iz Huma na Sutli.
Uzvanike je osobno pozdravio Boris Drenški, najnagrađivaniji hrvatski vinar u kategoriji predikatnih vina u međunarodnim okvirima. Ovaj ‘slatki’ masterclass stručno je vodio suradnik FestiWinea Siniša Lasan, prvak Hrvatske u sommelierstvu, vlasnik međunarodne ASI diplome, a ujedno i sommelier dubrovačkog restorana Proto.
Iako je susret Drenškog sa predikatnim vinima bio sasvim slučajan, bila je to ljubav na prvi miris i gutljaj. Ubrzo nakon prve berbe počela su stizati brojna međunarodna priznanja, među kojima se posebno ističe čak 20 medalja s najprestižnijeg natjecanja Decanter World Wine Awards (6 zlatnih, 8 srebrenih i 6 brončanih), dok je 2011. godine ledeno vino Bodren 2009. osvojilo DWWA Regional Trophy i uvršteno je u Top 10 slatkih vina.
Uzvanici masterclassa imali su prilike degustirati ukupno 5 vina: Chardonnay izbornu berbu prosušenih bobica 2010., Bodren ledeno vino 2012., Triptih ledeno vino 2012., Pinot bijeli ledeno vino 2012. i Rajnski rizling izbornu berbu prosušenih bobica 2011.
Iako su uz vina bili ponuđeni i slatki zagrisci, među kojima je bilo i domaćih kolača gospođe Drenški, skoro je jednoglasan zaključak bio da su ova iznimna vina jednostavno sama sebi dovoljna.
Predikatna vina se dijele na pet kategorija: kasna berba, izborna berba, izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica i ledena vina. Vrlo su zanimljiva ledena vina, za čiju berbu su potrebni posebni uvjeti – minimalno 4 dana temperatura mora biti -7 da bi se krenulo u delikatnu berbu golim rukama. Iako je proces proizvodnje uistinu ‘gorak’, rezultat je nevjerojatno sladak.
Tekst i foto: FestiWine