Kultura

FESTIVAL TREĆE UHO “Gdje pripadaju imigranti? – Lampedusa”

Trece uho 2015 Italija 3

Festival Treće uho poziva sve na tribinu koja će se održati u srijedu 4. studenog s početkom u 17:30 sati u Lazaretima (5. lađa).

Novinarka Ivana Dragičević-Veličković govorit će o svom dugogodišnjem iskustvu novinarskog rada u praćenju svjetskih kriznih žarišta te o pitanju imigracije kao jednom od ključnih pitanja današnjice.

Na primjerima dokumentarnih reportaža i intervjua koje je radila, od Afrike preko Bliskog istoka do zemalja Europske Unije, pokazat će međupovezanost suvremenih političkih, socijalnih i ekonomskih procesa koji su doveli do najveće izbjegličke krize od kraja Drugog svjetskog rata.

Anja Marković, voditeljica Volonterskog centra Dubrovnik podijelit će svoje iskustvo i svjedočenje o transportu izbjeglica i imigranata tijekom rada u jednoj aviokompaniji. Treći gost tribine, Vjeran Martić, pročelnik ureda Dubrovačkog biskupa, govorit će o temi tribine iz perspektive međureligijskog dijaloga kao i o stavu Crkve spram postojeće izbjegličke krize. Tribinu će moderirati Ivan Matić. Nakon uvodnih izlaganja, uslijedit će rasprava.

Talijanski otok Lampedusa, velik nekih dvadesetak četvornih kilometara smješten je između Tunisa i Sicilije, postao je simbol ljudskih patnji i tragedija pred vratima Europe.

Još dva festivalska događanja stavljaju naglasak upravo na migrantske procese, izložba fotografija u kombinaciji s kolažom umjetnice Agnese Purgatorio, te predavanje o Književnim migranticama koje grade mostove riječima.

Festival Treće uho traje od 4. do 8. studenog, a ulaz na sva festivalska događanja je besplatan.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist