Kultura

FESTIVAL ‘TINO PATTIERA’ Dubrovnikom će ponovno odzvanjati najljepše operne arije

dso tino pattiera

U Slanici se u srijedu održala konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 11. Međunarodnog festivala opernih arija ‘Tino Pattiera’.

Dubrovnikom će od 30. lipnja do 6. srpnja odzvanjati najljepše operne arije, jedanaesti put u čast velikog Tina Pattiere, cavtatskog slavuja svjetski poznatog glasa, kroz Međunarodni festival opernih arija posvećen upravo njemu. Za organizaciju je već šest godina zadužen Dubrovački simfonijski orkestar. Tino Pattiera bio je veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća, prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te član Berlinske državne opere, a često je nazivan nasljednikom velikog Enrica Carusa. Danas ovaj festival oživljava sjećanje na Tina Pattieru u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i partnera, Dubrovačke vrtove sunca.

Davor Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra istaknuo je kako je riječ o jednom izuzetno ‘kvalitetnom festivalu’.

– Htio bih pohvaliti sve koji sudjeluju, a to su prvenstveno ljudi iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji vrijedno rade cijelu godinu. Pokazali smo kako zadnjih godina razmišljamo kako znamo kvalitetno napraviti i osmisliti naše programe, festivale i cikluse – rekao je Milat.

Glazbeni direktor festivala je izraelski dirigent Noam Zur koji je ujedno i šef dirigent simfonijskog orkestra Salte u Argentini te koji iza sebe ima nastupe u prestižnim svjetskim dvoranama. Zur je istaknuo kako je ‘divno biti opet u Dubrovniku’ te kako ponovno imaju ‘predivan program’.

Ove godine gostovat će vrsni operni izvođači iz inozemstva i Hrvatske: sopranistica Nikolina Pinko, švedska mezzosopranistica hrvatskih korijena Katija Dragojević, tenor Lucian Corchis iz Rumunjske i bariton Dimitris Tiliakos, dok će im se kao solisti na jednom recitalu pridružiti i dubrovački glazbenici: pijanistica Stefani Grbić i hornist Toni Kursar.

Prvi koncert bit će posvećen velikom Mozartu gdje ćemo čuti arije iz poznatih opera ‘Cosi fan tutte’, ‘Don Giovanni’, ‘La Nozze di Figaro’ i drugih djela Wolfganga Amadeusa. Drugi koncert je u dugogodišnjem sponzoru festivala, Dubrovačkim vrtovima sunca, a nosi naziv ‘Guardi le stelle’, dok je 3. srpnja na programu recital pod nazivom ‘German Lied’. Njemačke pjesme na ovom recitalu izvodit će sopranistica Nikolina Pinko i bariton Dimitris Tiliakos, uz klavirsku pratnju Stefani Grbić i hornista Tonija Kursara.

Velika završnica festivala održat će se 6. srpnja, a taj koncert koji nosi naziv ‘La ci darem la mano’- Opera Gala. Ovaj koncert će se održati u prekrasnom ambijentu Dubrovnika, ispred samog Kneževog dvora. Dubrovački simfonijski orkestar, zajedno sa solistima i maestrom Zurom, priprema najpoznatije operne arije Mozarta, Verdija, Bizeta, Rossinija, Puccinija, Wagnera, ali i hrvatskog skladatelja Iva Tijardovića, dok je tema ove glazbene večeri ljubav, ljubomora i sve ono između toga!

Kako do ulaznica?


Ulaznice za koncert mogu se kupiti u uredima DSO-a (Slanica) od 9–14 sati radnim danom, online na webu www.dso.hr, u gift shopu Dubravka na Pilama, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturno info centru Luža, te na ulazu jedan sat prije početka koncerta, a cijene su od 100 do 400 kuna. Dodatne informacije dostupne su na web stranici DSO-a i na broj telefona 417 110 i 091 613 7314.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist