DuList IN

Festival ‘Taste the Mediterranean’ oduševio ljubitelje gastronomije

festival excelsior naslovna

U hotelu Excelsior Dubrovnik uspješno je završio festival “Taste the Mediterranean”, koji je oduševio ljubitelje gastronomije i kulturne scene. Dvodnevni festival okupio je vrhunske kuhare, glazbene zvijezde i posjetitelje koji su uživali u jedinstvenom spoju mediteranske kuhinje i glazbe.

Festival “Taste the Mediterranean jedinstveni je događaj posvećen promicanju mediteranske prehrane, kulture, tradicije i načina života koji su se oblikovali kroz stoljeća. Svake godine, Festival privlači sve veći broj posjetitelja i turista te postaje nezaobilazno okupljalište međunarodnih stručnjaka iz područja hrane i pića, chefova, proizvođača, nutricionista, novinara, kao i svih zaljubljenika u mediteransku kuhinju. Ovaj festival nudi savršen prostor za razmjenu iskustava, stvaranje poslovnih kontakata i promociju destinacija. Kao kulturni i gurmanski događaj, festival predstavlja različite aspekte mediteranske prehrane kroz bogat program koji uključuje radionice, izložbe, okrugle stolove, mediteranske večere, kulinarske prezentacije, vinske degustacije i mnoge druge aktivnosti.

U sklopu festivala Taste the Mediterranean u hotelu Excelsior, održana su i dva izuzetna masterclassa. Prvi je vodio chef Damiano Nigro, koji je demonstrirao sofisticirane tehnike pripreme rižota, pružajući prisutnima uvid u tajne savršenog spoja sastojaka i tekstura. Drugi masterclass održao je chef Ippei Uemura, koji je otkrio posebne tehnike pripreme ribe, uključujući i drevne japanske ribarske metode koje su oblikovale njegov pristup kuhinji. Oba masterclassa pružila su jedinstvenu priliku za učenje od vrhunskih stručnjaka i uživanje u bogatstvu kulinarskih tradicija.

Dvije večere bile su prava kulinarska čarolija, svaka na svoj način.

Prve večeri, festival je otvoren kulinarskom suradnjom renomiranog chefa Damiana Nigra i domaćeg majstora kuhinje Mate Matića, koji su zajedno pripremili nevjerojatan meni, oslanjajući se na tradiciju mediteranske kuhinje s modernim pristupom.

-Iskustvo je bilo zaista izvanredno! Chef Damiano Nigro je vrhunski kuhar s bogatim iskustvom, koji je radio u brojnim Michelinovim restoranima, od kojih neki imaju dvije ili tri zvjezdice. Imati priliku surađivati s njim bilo je pravo zadovoljstvo, jer smo iz prve ruke vidjeli njegov jedinstven pristup kuhanju. Njegov način rada s namirnicama i tehnika pripreme bili su potpuno drugačiji od onoga na što smo navikli. Osim toga, njegova strast, posvećenost i posebna pažnja prema svakom detalju, kao i način na koji prezentira jela, ostavili su snažan dojam. Stvarno smo zahvalni što smo imali priliku učiti i od njega i od chefa Ippeia Uemure i doživjeti nešto ovako posebno – izjavio je Mate Matić, chef restorana Vapor.

Banner 300x250 DU 1

Drugi dan festivala, dubrovački chef Petar Obad I japanski kuhar Ippei Uemura, zajedno su stvorili jedinstvenu kulinarsku večer, spajajući okuse Mediterana s elementima japanske kuhinje.

-Chef Uemura je zaista osebujan kuhar, s posebnim fokusom na rad s ribom, koju redovito koristi u svom restoranu. Od njega smo naučili desetak tehnika temeljenih na tradicionalnoj japanskoj kuhinji, a raditi s njim bilo je izuzetno iskustvo. Njegove metode bile su inovativne i vrlo inspirativne, i sigurno ćemo neke od njih primijeniti u budućim menijima. U kuhinji se stvorila predivna atmosfera, a Uemura je bio oduševljen našom brzinom. Ovo je za nas bila velika čast i zadovoljstvo, jer ovakva iskustva s vrhunskim chefovima su izuzetno važna, posebno za mlade kuhare. Uvijek ima nešto novo za naučiti, a učenje nikad ne prestaje – izjavio je Petar Obad, chef u hotelu Excelsior.

Uz vrhunske kuhare, obje večere su svojim prisustvom uljepšali i glazbeni gosti. Sandra Bagarić, cjenjena hrvatska operna pjevačica, oduševila je publiku svojom izvedbom, a uz nju svirao je i renomirani pijanist Darko Domitrović.

-Festival ‘’Taste the Mediterranean’’ bio je još jedno savršeno slavlje mediteranske kulinarske izvrsnosti. Velika zahvalnost ide našim gostima, kuharima, glazbenicima i svima koji su omogućili da ovaj festival bude uspješan. Nadamo se da ćemo nastavit s organizacijom ovakvih događaja i u budućnosti, jer vjerujemo da Dubrovnik zaslužuje biti domaćin vrhunskih gastronomskih i kulturnih manifestacija. Ovaj festival bio je još jedan u nizu uspješnih događanja koja potvrđuju Dubrovnik kao jedno od vodećih odredišta za ljubitelje fine hrane, umjetnosti i kulture – izjavila je Nikoleta Kušelj iz Odjela korporativnih komunikacija Jadranskih luksuznih hotela.

Pročitajte još

Magazin ima novu pjevačicu! Nazivali su je novom Doris Dragović

Dulist.hr

Ove subote oldtimeri na Stradunu

Dulist

Ova jednostavna vježba prije spavanja može pomoći s boljim snom i manjim stresom

Dulist