DuList IN

Festival ‘Taste the Mediterranean’ oduševio ljubitelje gastronomije

festival excelsior naslovna

U hotelu Excelsior Dubrovnik uspješno je završio festival “Taste the Mediterranean”, koji je oduševio ljubitelje gastronomije i kulturne scene. Dvodnevni festival okupio je vrhunske kuhare, glazbene zvijezde i posjetitelje koji su uživali u jedinstvenom spoju mediteranske kuhinje i glazbe.

Festival “Taste the Mediterranean jedinstveni je događaj posvećen promicanju mediteranske prehrane, kulture, tradicije i načina života koji su se oblikovali kroz stoljeća. Svake godine, Festival privlači sve veći broj posjetitelja i turista te postaje nezaobilazno okupljalište međunarodnih stručnjaka iz područja hrane i pića, chefova, proizvođača, nutricionista, novinara, kao i svih zaljubljenika u mediteransku kuhinju. Ovaj festival nudi savršen prostor za razmjenu iskustava, stvaranje poslovnih kontakata i promociju destinacija. Kao kulturni i gurmanski događaj, festival predstavlja različite aspekte mediteranske prehrane kroz bogat program koji uključuje radionice, izložbe, okrugle stolove, mediteranske večere, kulinarske prezentacije, vinske degustacije i mnoge druge aktivnosti.

U sklopu festivala Taste the Mediterranean u hotelu Excelsior, održana su i dva izuzetna masterclassa. Prvi je vodio chef Damiano Nigro, koji je demonstrirao sofisticirane tehnike pripreme rižota, pružajući prisutnima uvid u tajne savršenog spoja sastojaka i tekstura. Drugi masterclass održao je chef Ippei Uemura, koji je otkrio posebne tehnike pripreme ribe, uključujući i drevne japanske ribarske metode koje su oblikovale njegov pristup kuhinji. Oba masterclassa pružila su jedinstvenu priliku za učenje od vrhunskih stručnjaka i uživanje u bogatstvu kulinarskih tradicija.

Dvije večere bile su prava kulinarska čarolija, svaka na svoj način.

Prve večeri, festival je otvoren kulinarskom suradnjom renomiranog chefa Damiana Nigra i domaćeg majstora kuhinje Mate Matića, koji su zajedno pripremili nevjerojatan meni, oslanjajući se na tradiciju mediteranske kuhinje s modernim pristupom.

-Iskustvo je bilo zaista izvanredno! Chef Damiano Nigro je vrhunski kuhar s bogatim iskustvom, koji je radio u brojnim Michelinovim restoranima, od kojih neki imaju dvije ili tri zvjezdice. Imati priliku surađivati s njim bilo je pravo zadovoljstvo, jer smo iz prve ruke vidjeli njegov jedinstven pristup kuhanju. Njegov način rada s namirnicama i tehnika pripreme bili su potpuno drugačiji od onoga na što smo navikli. Osim toga, njegova strast, posvećenost i posebna pažnja prema svakom detalju, kao i način na koji prezentira jela, ostavili su snažan dojam. Stvarno smo zahvalni što smo imali priliku učiti i od njega i od chefa Ippeia Uemure i doživjeti nešto ovako posebno – izjavio je Mate Matić, chef restorana Vapor.

Banner 300x250 DU 1

Drugi dan festivala, dubrovački chef Petar Obad I japanski kuhar Ippei Uemura, zajedno su stvorili jedinstvenu kulinarsku večer, spajajući okuse Mediterana s elementima japanske kuhinje.

-Chef Uemura je zaista osebujan kuhar, s posebnim fokusom na rad s ribom, koju redovito koristi u svom restoranu. Od njega smo naučili desetak tehnika temeljenih na tradicionalnoj japanskoj kuhinji, a raditi s njim bilo je izuzetno iskustvo. Njegove metode bile su inovativne i vrlo inspirativne, i sigurno ćemo neke od njih primijeniti u budućim menijima. U kuhinji se stvorila predivna atmosfera, a Uemura je bio oduševljen našom brzinom. Ovo je za nas bila velika čast i zadovoljstvo, jer ovakva iskustva s vrhunskim chefovima su izuzetno važna, posebno za mlade kuhare. Uvijek ima nešto novo za naučiti, a učenje nikad ne prestaje – izjavio je Petar Obad, chef u hotelu Excelsior.

Uz vrhunske kuhare, obje večere su svojim prisustvom uljepšali i glazbeni gosti. Sandra Bagarić, cjenjena hrvatska operna pjevačica, oduševila je publiku svojom izvedbom, a uz nju svirao je i renomirani pijanist Darko Domitrović.

-Festival ‘’Taste the Mediterranean’’ bio je još jedno savršeno slavlje mediteranske kulinarske izvrsnosti. Velika zahvalnost ide našim gostima, kuharima, glazbenicima i svima koji su omogućili da ovaj festival bude uspješan. Nadamo se da ćemo nastavit s organizacijom ovakvih događaja i u budućnosti, jer vjerujemo da Dubrovnik zaslužuje biti domaćin vrhunskih gastronomskih i kulturnih manifestacija. Ovaj festival bio je još jedan u nizu uspješnih događanja koja potvrđuju Dubrovnik kao jedno od vodećih odredišta za ljubitelje fine hrane, umjetnosti i kulture – izjavila je Nikoleta Kušelj iz Odjela korporativnih komunikacija Jadranskih luksuznih hotela.

Pročitajte još

Zvijezda ‘Strager Thingsa’ i sin Bon Jovija partijali u Revelinu

Dulist

NOVA PJESMA I PRVI ALBUM Mimov ‘Divan dan’

Dulist

GOOD FOOD FESTIVAL Sudjeluje više od 50 restorana – pogledajte koja!

Dulist.hr