Kultura

FADO NA IGRAMA Planule karte za Marizin koncert

FADO NA IGRAMA

Po mnogima nasljednica kraljice fada Amálije Rodrigues, Mariza u sklopu glazbenog program 74. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će u subotu, 15. srpnja u 21.30 na taraci tvrđave Revelin.

Mariza se tijekom posljednjih desetljeća uzdigla od lokalnog fenomena poznatog samo uskom krugu obožavatelja u Lisabonu, do statusa jedne od najvećih zvijezda međunarodnog glazbenog kruga te postala jednom od najvećih suvremenih ambasadorica portugalske glazbe uopće. Svoj uspon započela je 2001. godine s debitantskim albumom Fado em Mim i hitom Ó Gente da minha Terra mladog skladatelja Tiaga Machada, a njezin vibrantni glas i snažna umjetnička osobnost donijeli su joj platinaste naklade albuma, suradnje s najvećim imenima svjetske glazbene scene, nastupe na poznatim međunarodnim pozornicama i festivalima te brojne nagrade među kojima se ističu tri nagrade BBC-jevog Radija 3 za najboljeg europskog glazbenika u žanru svjetske glazbe i nekoliko nominacija za nagradu Latin Grammy. Nijedan portugalski umjetnik nakon Amálije Rodrigues nije imao tako uspješnu međunarodnu karijeru, nizao hvalospjeve najzahtjevnijih svjetskih glazbenih kritičara i nebrojene međunarodne nagrade i priznanja, nižući uspjeh za uspjehom na najvećim svjetskim pozornicama – među kojima je i Koncertna dvorana Walt Disney u Los Angelesu, u kojoj je scenografiju za nastup posebno za nju radio jedan od najvećih svjetskih arhitekata, Frank Gehry.

Mariza je dvadeset godina karijere, i stoti rođendan pokojne kraljice fada Amálije Rodrigues, proslavila izdanjem Mariza canta Amalia, prvim albumom na kojem pjeva isključivo klasike, a koji je 2021. godine objavila diskografska kuća Warner Bros Records. Upravo će u tim pjesmama uživati festivalska publika na Revelinu, kao i u nekim od njezinih najvećih hitova, a na programu će se naći i novi uradci koji će biti objavljeni na albumu koji izlazi u rujnu ove godine.

Karte su planule u rekordnom vremenu, a program je ostvaren pod pokroviteljstvom Mastercarda.

Pročitajte još

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist