Zanimljivosti

Facebook: Besplatne putovnice djeci dubrovačke regije

bistrina granica8823

Besplatne putovnice za djecu dubrovačke regije naziv je Facebook grupe koja broji već 226 članova.

Ovo se zapravo može shvatiti i kao javni apel Dubrovčana koji će se ulaskom Hrvatske u EU, dakle od 1. srpnja 2013. godine naći u nimalo zavidnom položaju. Evo i što su Dubrovčani napisali u opisu grupe:

– Od 1. srpnja 2013. godine Hrvatska će postati 28. članica Europske Unije. Od toga dana Dubrovačka regija će postati zatočenik u vlastitoj državi. Ova regija nigdje ni jednim milimetrom na kopnu ne graniči s ostatkom Hrvatske, zbog čega će svi stanovnici regije, uključujući i djecu, morati posjedovati identifikacijske dokumente za putovanje u ostatak Hrvatske.

Ukinuta je brodska linija koja je povezivala Dubrovnik sa Splitom, Zadrom i Rijekom, a jedina trajektna linija od Trpnja do Ploča u zimskom periodu prometuje svega 3 puta dnevno. Brodska linija je svakako bila preskupa, jednako kao i trajektna, pa će brojni stanovnici ove regije morati putovati cestom te će za svu djecu mlađu od 15 godina morati izraditi putovnice. Izrada jedne putovnice košta oko 400 kn, što je, uz sve ostale životne troškove, veliki trošak za obitelji s dvoje i više djece.

Time su stanovnici ove regije, zajedno sa svojom djecom, dovedeni u neravnopravan odnos spram stanovnika ostalih hrvatskih regija. Naime djeca iz Rijeke, Zadra, Karlovca, Osijeka ili Zagreba morati će posjedovati putovnice samo i isključivo ako putuju u Dubrovnik, dok će djeca iz naše regije morati posjedovati putovnice za putovanje u bilo koji hrvatski grad sjevernije od graničnog prijelaza Bistrina.

Obzirom da se radi o putovanjima unutar svoje države, mislim da bi Vlada RH morala odobriti besplatnu izradu putovnica za djecu iz dubrovačke regije, uključujući Metković i ostala mjesta u Poneretlju čiji stanovnici gravitiraju Dubrovniku, dubrovačkoj bolnici i rodilištu – napisano je u opisu ove Facebook grupe.
 

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist