Kultura

Evo što nam je Društvo ‘Baština’ priremilo za Noć muzeja!

Drustvo Uspavanka

Društvo ‘Baština’ je ove godine aktivni sudionik u programu Noći muzeja u Dubrovačkim muzejima.

Naime, u programu Etnografskog muzeja – Žitnice Rupe, koji je ove godine središnje mjesto događanja, u dijelu programa ‘Uspavanke’ koji započinje oko 20 sati, članice ‘Baštine’ govore uspavanke dubrovačkog kraja, koje su kao nematerijalna kulturna baština sačuvane u kolektivnoj memoriji i žive još i danas.

Program će se izvesti uz reviju noćnih košulja s kraja 19. stoljeća i početka 20. stoljeća koje su vlasništvo članica ‘Baštine’.

Učenice glazbene škole ‘Luke Sorkočevića’, baletni odjel, obučene u noćne košulje otplesat će prigodnu koreografiju. Uspavanke će predstaviti članice Baštine – Jagoda Konjuh iz Dubrovačkog primorja, Mare Drobac iz Konavala i Marijeta Radić iz Dubrovnika, a autorica ovog dijela programa je Branka Hajdić, kustosica u Muzeju Rupe.

Opis i obrazloženje programske koncepcije ‘Uspavanki’:

Prikupljanjem tekstova i melodija uspavanki dubrovačkog kraja promiče se nematerijalna kulturna baština sačuvana u kolektivnoj memoriji i još uvijek živa u praksi. Iako na prvi pogled ona pripada segmentu dječije usmene književnosti brojna su svjedočanstva kako su upravo odrasli prenositelji te duboko intimne i proživljene tradicije. Doprinos ovog književnog oblika je taj što je on inkluzivan i čini sponu prošlosti sadašnjosti i budućnosti, a dodatno osnažuje osjećaj identiteta i i pripadnost zavičaju. U sklopu projekta prikupljeni su brojni oblici te audio snimci uspavanki dubrovačkog kraja koje će u sklopu manifestacije Noć muzeja izvesti dubrovački učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik u suradnji s članicama Društva „Baština“ Dubrovnik. Na taj će se način dati važnost ulozi uspavanki u uspostavi socijalne interakcije među generacijama. Program će se izvesti uz reviju noćnih košulja s kraja 19. i početka 20. stoljeća u vlasništvu članica Društva „Baština“Dubrovnik. Time će se pokazati suodnos materijalne i nematerijalne kulturne baštine i njihovih isprepletenih vrijednosti te potaknuti svijest o potrebi očuvanja obiju kroz interakciju.

Literarno glazbena inscenancija odigravala bi se unutar stalnog postava Etnografskog muzeja, prvog kata, Žitnice Rupe. U prostoru će biti postavljena stara drvena kolijevka i dječija kolica kao simboli prošlosti i suvremenog mobilnog načina života. Učenice glazbene škole Luka Sorkočević, baletni odjel, obučene u noćne košulje s kraja 19. i poč. 20. stoljeća otplesat će prigodnu koreografiju. Učenici i članice Društva“Baština“Dubrovnik čitaju tekstove uspavanki. Preplitanje starog i novog, sela i grada kroz nove prakse uspavljivanja naglasilo bi se izvođenjem instrumentalne glazbe koja se u domovima reproducira mehaničkim ili suvremenim gadgetima.

Glazbena pratnja: učenici Umjetničke šlole Luke Sorkočevića izvode djela velikana klasične glazbe.

1. Meri Anastasov – violina
    Nina Zvone – violončelo      Gliere: Uspavanka; mentor: Ana Zanini Mozara
3. Sonja Chiddenton – violina
    Matea Vukić – violina          G. Ph. Telemann: Allegro; mentor: Evelina Šegović
4. Marta Kekez – violončelo
    Elza Filipović – violončelo    F. Schubert: Uspavanka; mentor: Vanda Đanić
5. Nika Vidojević – flauta
    Emma Martinović – flauta    N. Ćorak: Uspavanka
    Nevia Miloslavić – flauta      M. Miladin: Uspavanka; mentor: Đive Kušelj

; Plešu Umjetničke škole: baletni odjel učenice 4 razreda niže baletne (prof. Alida Vuković).

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist