Sezona gripe je pred vratima pa bi bilo dobro poraditi na jačanju imuniteta.
A najbolji način za to jest pravilna i uravnotežena prehrana. Kako ističu iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, dobrim izborom namirnica možete ublažiti simptome i posljedice gripe te pomoći u bržem oporavku vlastitog organizma.
Za vrijeme gripe pridržavajte se prehrane koja uključuje prehranu bogatu svježim sezonskim voćem i povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, ribom, nemasnim mesom, a izbjegavajte namirnice bogate jednostavnim šećerima i zasićenim masnim kiselinama. Obroci koje pripremate trebaju biti lagani i hranjivi te bogati esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima (A, C, E, beta-karoten) i mineralima (cink, selen, bakar) koji jačaju imunološki sustav. Unosite puno tekućine kako bi spriječili dehidraciju organizma i nadoknadili elektrolite. Tekućinu unosite u obliku vode, čajeva, juha, svježe iscijeđenih sokova od voća i povrća, a izbjegavajte gazirana pića, industrijske napitke i alkohol.
Što trebate konzumirati, kako se hraniti u početnoj fazi bolesti, odnosno u fazi oporavka pročitajte na webu Zavoda.