Zanimljivosti

EVO kako vašem kućnom ljubimcu olakšati vruće ljeto!

shutterstock Nikola 1

Više temperature možda vas mogu izmamiti na dulji boravak na otvorenom, no za vlasnike kućnih ljubimaca to može značiti i više posjeta veterinaru.

Općenito, ljeti se veterinari najviše susreću s problemima kože, infekcijama uha i ozljedama općenito. Mačke puno bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u zdjelici vode. Tijekom toplijih mjeseci više pažnje posvetite držanju vašeg ljubimca, a u tome će vam pomoći nekoliko savjeta.

1. Osigurajte im dovoljno svježe vode – Ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjate nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

2. Omogućite im dovoljno hlada ili svježeg zraka – Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka. Pazite na propuh jer su ptičice vrlo osjetljive na njega.

3. Nikada ih ne ostavljajte u automobilu – Čak i ako su prozori otvoreni, unutarnja temperatura može porasti za 19 ° C u samo 7 minuta. Tijekom vrućeg dana, to može biti smrtonosno.

4. Pripazite na znakove toplinske iscrpljenosti – Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suhe ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proljev, klimavost nogu) nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka. Umjesto toga, premjestite ga na hladnije mjesto, ogrnite vlažnim ručnikom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i trbuhu te ga što prije odvedite veterinaru. Macu ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Također, u krpu možete zamotati vrećicu s ledom te joj prisloniti na potiljak gdje ćete je držati nekoliko minuta.

5. Rashladite zatvorene prostorije – Uključite klimu u vašem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vrućina vole klimu s optimalnim 22 stupnja Celzijevih. Izbjegavajte rashlađivanje ventilatorom.

6. Nemojte im puno skraćivati dlaku – Iako se može činiti logično da vašeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovito četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove tjelesne temperature.

7. Birajte vrijeme šetnje – Ne šećite psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je osobito važno za pse s kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada, zbog skraćenih nosnica, ne mogu učinkovito rashladiti dahtanjem. Također, ne tjerajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

8. Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papigicama da se okupaju, a glodavcima da se naslone na hladniji predmet – More je osobito zdravo za pse, posebice za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, sol ne dopire do pseće kože pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Papigice će se rado okupati u vodi pa im stavite puni tanjurić u kavez. Također ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve kemikalije. Glodavce će rashladiti zaleđena boca vode omotana krpom i privezana uz kavez.

9. Ublažite im nastale opekline – Ako je vaš ljubimac zadobio opekline, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

10. Koristite kremu za sunčanje – Rak kože je najčešći oblik raka kod pasa i drugi najčešći u mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebali biste na ljubimce nanijeti zaštitu od sunca svakih 3 do 4 sata na mjesta koja su najmanje pokrivena dlakom: trbuh na psima (osobito onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši te nos. To su ujedno i područja gdje će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite proizvode izrađene posebno za kućne ljubimce, jer neki sastojci poput cinkoksida mogu biti otrovni za njih.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist