Grad

Evo kako se upravlja dubrovačkim prostorom, i kako se ostaje ‘ispod radara’ javne nabave

gradsko vijece gup8838

Prilikom brojnih rasprava oko toga koji projekti Dubrovniku trebaju, ili pak ne trebaju jedan od ključnih argumenata je upravljanje prostorom. Resurs je to kojeg ovaj grad nema u izobilju kako nam se često voli servirati, a činjenica da kvadrat košta kao suho zlato je razlog više zašto svaku odluku prevrnuti i okrenuti prije nego je se donese.

Tko donosi planove?
Jedna od tema na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća bio je i Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2 ”Sv. Jakov”, po zahtjevu tvrtke Villa Daniela iza koje stoji zapravo ista ekipa koja želi graditi projekt golfa na Srđu. Iako je prijedlog na koncu usvojen (uz protivljenje Srđevaca), pitanja koja su otvorena na toj sjednici su više nego opravdana.

-Na tom prostoru od 1.4 hektara moguće je raditi samo vile u zelenilu, a riječ je o prostoru između ulice Vlaha Bukovca i Frana Supila. Tamo se može maksimalno planirati pet vila u zelenilu, a možda i manje. Minimalna parcela je 2000 kvadrata. Na ovom području se prema GUP-u ne može graditi ništa jer je određeno kao neuređeno. Da bi se moglo graditi mora se pokrenuti UPU – rekla je resorna pročelnica Jelena Lončarić na sjednici. U tijeku rasprave za riječ se javio i vijećnik Maro Kristić koji je pak rekao kako neće podržati ovu odluku jer je praksa našeg grada visokovrijednih prostora, da investitori plaćaju UPU-e, a ne Grad.
-Tako Grad ne može kontrolirati prostor, već investitori i izrađivači, a mi ćemo predložiti amandmane za osiguravanje takvih sredstava – rekao je Kristić te dodao kako je i ovdje riječ o tvrtkama koje su registrirane na Britanskim Djevičanskim otocima.
-Ovo su sve intimusi Aarona Frenkela navedeni kao ključni ljudi tvrtki vezanih za ovaj projekt – rekao je Kristić.
Olga Muratti je rekla kako se vrlo često dogodi da oni koji plate UPU utječu na njega, a Pero Vićan je istaknuo pak kako 98 posto UPU-a i DPU-a plaćaju investitori, ali se nije složio da Grad nema utjecaj na prostor.
-Pa to će opet sve doći pred nas, postoje javne rasprave – rekao je Vićan.

Sumnje koje su ovi gradski vijećnici iznijeli na sjednici nisu bez uporišta, a to najbolje pokazuju podaci koje je DuList nakon podužeg vremena ipak dobio od gradske uprave.

Koliko je prostornih planova financirano od strane privatnih investitora, a koliko ih je platio Grad Dubrovnik potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist