Aktualno

EUROPSKI DANI ARHEOLOGIJE Predavanje ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ u tvrđavi Revelin

Foto Ilirskakaciga 2023

U povodu obilježavanja Europskih dana arheologije, Dubrovački muzeji u petak 16. lipnja organiziraju predavanje ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ dr.sc. Domagoja Perkića.

Predavanje će se održati u tvrđavi Revelin u 12 sati. Na predavanju će dr.sc. Perkić govoriti o iznimnom nalazu ilirske kacige, kao i brojnim drugim vrijednim grobnim prilozima. Prilozi su rezultat provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. st. pr. Kr. u naselju Zakotorac na poluotoku Pelješcu. Riječ je o izuzetno vrijednome nalazištu sa specifičnom grobnom arhitekturom.

Ovakva počivališta pokojnika sa složenim grobnim ritualom, koji je najčešće uključivao višestruko pokopavanje unutar iste gomile ili pridodane konstrukcije, obilježila su krajolik u sutonu prapovijesti na južnome dijelu istočnojadranske obale tijekom 5. i 4. st. pr. Kr. Istraživanja su obavljena u razdoblju od 2020. do 2022. godine, a njima je koordinirao Centar za prapovijesna istraživanja, uz sudjelovanje Dubrovačkih muzeja, Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz logističku pomoć udruge Hrvatski dom Viganj.

Podsjetimo, u tvrđavi Revelin još uvijek se može pogledati i istoimena izložba na kojoj je, nakon dugotrajne konzervacije i restauracije, javnosti predstavljena Ilirska kaciga iz Zakotorca.

Broj posjetitelja na predavanju je ograničen, a prijave se zaprimaju do četvrtka, 15. lipnja 2023. na e-mail: marketing@dumus.hr

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.

Foto: Dubrovački muzeji

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist