Aktualno

Europska komisija želi pojačati industrijsku proizvodnju

EU

Europska unija nakon izgubljenog desetljeća želi preokrenuti trend slabljenja industrijske proizvodnje koja je gotovo zamrla i tom će se pitanju posvetiti na summitu u ožujku.

Kako navode europski mediji, posljednjih nekoliko godina Europska komisija najglasnija je europska institucija u pozivima za obnovu europske industrije.

Povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani izišao je kao pobjednik iz interne rasprave u Komisiji u kojoj su na jednoj strani zagovornici industrije, a na drugoj ekolozi, čije se politike kritizira da guše gospodarstvo.

Čini se da je val selidbe proizvodnje u druge zemlje sada stigao do svoga kraja ili se čak preokrenuo jer su proizvođači shvatili mane kineske državne kontrole nad ekonomijom i slabe indijske infrastrukture, a i troškovi rada u tim zemljama počeli su rasti.

Financijska i socijalna kriza pomogla je Tajaniju da njegova poruka dopre do ljudi. Budući da je nezaposlenost širom Europe veća od 10 posto, sve više europskih građana i čelnika uvjereno je da Europa ponovno treba ozbiljnu industrijsku politiku kako bi zaustavila odljev proizvodnje u Aziju.

Od 2010., Komisija svake dvije godine izlazi sa strategijama za reindustrijalizaciju Europe, izdvajajući tehnološke uspješnice poput naprednih elektroenergetskih mreža ili 3D pisača. Posljednji takav dokument, objavljen u siječnju ove godine, nosi znakovit naslov “Za europsku industrijsku renesansu”.

Industrijska proizvodnja trebala bi do 2020. ostvarivati 20 posto europskog BDP-a, no taj cilj, za razliku od smanjenja emisije C02 za 20 posto, nije obvezujući.

Industrijska proizvodnja imala je na početku stoljeća udio od gotovo 18 posto u europskom BDP-u, no on se smanjio na oko 15 posto. Proizvodnja je sada na razini od prije deset godina.

Povećani udio uslužnog sektora u europskom gospodarstvu jednim dijelom objašnjava silazni trend europske industrijske proizvodnje, koju teško pogađaju izdvajanje nekih djelatnosti (engl. outsourcing) i preseljenje proizvodnje na druge lokacije potaknuti visokim porezima i visokim troškovima energije i rada u Europi. Čini se da je val selidbe proizvodnje u druge zemlje sada stigao do svoga kraja ili se čak preokrenuo jer su proizvođači shvatili mane kineske državne kontrole nad ekonomijom i slabe indijske infrastrukture, a i troškovi rada u tim zemljama počeli su rasti. No, Europa se hitno mora prilagoditi novim potrebama industrije ako želi ponovno privući tvrtke koje su je napustile u potrazi za boljim uvjetima.

Odluke u prilog industrije neće biti neutralne za druge sektore jer zahtijevaju usklađivanje cijelog europskog gospodarstva s potrebama industrije. No Komisija ističe da može mobilizirati strukturne fondove kako bi pomogla u toj tranziciji. Veći dio europskih strukturnih fondova sada se može koristiti za inovacije i industriju umjesto za uslužnu ekonomiju utemeljenu na znanju o kojoj je Bruxelles sanjao prije deset godina.

Politika Plus

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist