Grad

EUROPE DIRECT Započeo Europski tjedan

europski tjedan2015

U ponedjeljak 4. svibnja započeo je Europski tjedan tijekom kojeg se diljem Hrvatske obilježava 5. svibnja 1949., dan osnivanja Vijeća Europe, i 9. svibnja 1950. kada je objavljena Schumanova deklaracija, čime je započeo europski integracijski proces.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji program se održava na više lokacija, a u suradnji s nekoliko organizacija organizirao ga je Europski dom Dubrovnik u okviru aktivnosti svog informacijskog centra Europe Direct Dubrovnik. Suorganizator je Dubrovačko-neretvanska županija.

Osim Dubrovnika, ovogodišnji program Europskog tjedna obuhvaća Mokošicu, Župu dubrovačku i Blato, a provodi se u suradnji s Maticom umirovljenika Dubrovnik, Maticom umirovljenika Župe dubrovačke, udrugom Erasmus Student Network Dubrovnik, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Osnovnom školom Blato, Općinom Blato, Gimnastičkim klubom Dubrovnik i Plesnim studiom Labirius.

Članovi i suradnici Europskog doma Dubrovnik od osnutka udruge 1995. godine kroz različita događanja obilježavaju Dan Europe, 9. svibnja. Već više godina taj se program održava kroz čitav Europski tjedan, a od 2012. godine suorganizator je Dubrovačko-neretvanska županija.

Nakon što je u studenom 2013. Europski dom Dubrovnik uz potporu Europske komisije otvorio informacijski centar Europe Direct Dubrovnik, program Europskog tjedna organizira se kroz aktivnosti tog centra.

 

Europski tjedan 2015. – program

DUBROVNIK
Ponedjeljak 4. svibnja, 19:00
Europski dom Dubrovnik (Nikole Tesle 9-10): projekcija francuskog igranog filma „Toliko smo se mrzili“

Srijeda 6. svibnja, 17:00
Matica umirovljenika Dubrovnik, podružnica Montovjerna: projekcija francuskog igranog filma „Toliko smo se mrzili“

Četvrtak 7. svibnja 17:00
Matica umirovljenika Dubrovnik, podružnica Lapad: projekcija francuskog igranog filma „Toliko smo se mrzili“

Petak 8. svibnja 17:00
Europski dom Dubrovnik (Nikole Tesle 9-10): radionica „Be young, participate! – Kako aktivno sudjelovati u lokalnoj zajednici?“ – Razmjena iskustava aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnim zajednicama sjevera i juga Hrvatske i nekoliko europskih država
Radionica je namijenjena prvenstveno mladima zainteresiranima za sudjelovanje u radu Savjeta mladih, a dobrodošli su i oni koji žele biti ili već jesu aktivni u organizacijama civilnog društva.
Voditelj radionice je Hrvoje Kovač, mladeški aktivist iz Varaždinske županije, stručnjak s više od 13 godina iskustva u osnaživanju mladih u lokalnim zajednicama i sudionik i organizator velikog broja projekata mobilnosti mladih.

Utorak 12. svibnja, 21:00
Knežev dvor: koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i mladih glazbenika iz Dubrovačko-neretvanske županije za Dan Europe i Dan Dubrovačko-neretvanske županije

MOKOŠICA
Subota 9. svibnja
11:00 otvaranje Kluba za mlade (na adresi Bartola Kašića 8)
16:00 Živa knjižnica: „Be young, be mobile! – Kako ostvariti svoje potencijale kroz europske programe mobilnosti?“ – Doprinos europskih programa mobilnosti ukupnom razvoju i zapošljavanju mladih. Iskustva mladih iz međunarodnih susreta, treninga, inicijativa, seminara, volontiranja.
Gost je Hrvoje Kovač, mladeški aktivist iz Varaždinske županije, stručnjak s više od 13 godina iskustva u osnaživanju mladih u lokalnim zajednicama i sudionik i organizator velikog broja projekata mobilnosti mladih.

ŽUPA DUBROVAČKA
Utorak 5. svibnja 09:00
Općina, dvorana za sastanke: projekcija francuskog igranog filma „Toliko smo se mrzili“

BLATO
Ponedjeljak 11. svibnja
09:30 Osnovna škola Blato: radionica Upoznajmo Europsku uniju i njene države članice
18:00 Općina Blato: predavanje Mogućnosti za hrvatske građane u Europskoj uniji

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist