Aktualno

Europa pokreće sankcije protiv Hrvatske!

reding viviane 02

Povjerenici Europske komisije podržali su prijedlog Viviane Reding da se Hrvatskoj nametnu sankcije.

To je za Index.hr potvrdila Mina Andreeva, glasnogovornica potpredsjednice Europske komisije.

Još u petak Reding je zajedno s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom Štefanom Fueleom obavijestila čitav kolegij povjerenika da Hrvatska krši odredbe o europskom uhidbenom nalogu te je predložila da se Hrvatskoj uvedu sankcije, što su europski povjerenici prihvatili.

Procedura za pokretanje sankcija mogla bi biti pokrenuta već tijekom ovog tjedna, a o tome će pismeno biti obaviještene sve zemlje članice. Prema nekim pretpostavkama, Hrvatsku bi tvrdoglavost Zorana Milanovića oko famoznog "Lex Perković" mogla koštati i do milijardu eura.

Podsjetimo, iz Europske komisije još su prošlog tjedna stigle informacije da će Reding tražiti sankcije. Samo uvođenje sankcija moglo bi otežati ulazak Hrvatske u šengensku zonu, kao i gubitak sredstava predviđenih za pomoć pri unaprjeđenju nadzora granica.

Inače, Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je poručilo kako bi se izmjene "Lex Perković" mogle naći na sjednici Vlade već idući tjedan, no stupile bi na snagu tek u srpnju iduće godine, čime u Bruxellesu nisu zadovoljni.

Problem je nastao nakon što je Milanovićeva vlada netom prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju donijela zakon kojim propisuje zastaru za kaznena djela počinjena prije 2002. godine. Premijer je pokušao objasniti da takvom odredbom od progona pokušava zaštititi hrvatske branitelje, ali zakon je kolokvijalno odmah prozvan "Lex Perković", s obzirom da se njime onemogućava izručenje Josipa Perkovića, kojeg Njemačka traži zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist