Aktualno

EU nudi rješenje talijanskog ometanja signala

Dubravka Šuica

Usprkos velikim naporima Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije u rješavanju ovog problema, nadam se da će se još više angažirati  sada kada su Hrvatskoj kao članici EU-a dostupne ‘dobre usluge’  te očekujem da će svi stanovnici u obalnom području od Istre do Dubrovnika i na otocima napokon moći u miru gledati televiziju i slušati radio – rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Pozitivan odgovor Komisije je stigao nakon što je zastupnica Šuica krajem kolovoza poslala upit kako će pomoći Hrvatskoj u rješavanju problema nastalih zbog smetnji koje uzrokuju talijanski radio i televizijski  odašiljači, čiji vlasnici ne poštuju međunarodne sporazume o frekvencijama. Budući da je Hrvatska članica Europske unije, Komisija nam nudi rješenje problema koje nam prije nije bilo dostupno.
 
– Komisija savjetuje da koristimo tzv. dobre usluge  "Skupine za politiku radiofrekvencijskog spektra" pri Europskoj komisiji, što je za Hrvatsku dobra vijest, a država je propisala plaćanje RTV naknade i zato mora osigurati neometano gledanje hrvatskih televizijskih programa i na obali – istaknula je Šuica.
 
Država članica koja se suočava s prekograničnim problemima povezanima s koordinacijom frekvencija ili štetnim interferencijskim problemima, može zatražiti intervenciju Skupine za politiku radiofrekvencijskog spektra, što je Hrvatskoj osiguralo članstvo u Europskoj uniji.
 
– Hrvatska nije jedina članica EU koja ima problema s uzurpacijom frekvencijskih prava od strane Italije. Slovenske kolege su me upoznali da se i Slovenija susreće s istim problemom. Stoga samo zajedničkim snagama možemo riješiti ovaj dugogodišnji problem – zaključila je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

Pročitajte još

ŠEST SATI KASNIJE ‘Oliver’ uplovio u Velu Luku

Dulist

NOVI DETALJI S ‘OLIVERA’ Još pluta, na brodu 340 ljudi

Dulist

OŠ LAPAD POSTAJE OŠ IVA DULČIĆA? Pokrenuta peticija zbog promjene naziva škole

Dulist