DuList INUrednički izbor

ESTETSKI ZAHVATI Što je ‘in’, a što ‘out’? Koliko koštaju mladost i ljepota?

c ana bakija konsuo 4

Početkom ovog mjeseca u Rovinju se održao ‘The Aesthetic Medical Congress – TAMC’ na kojem su sudjelovali brojni stručnjaci iz zemlje i inozemstva, razmjenjujući iskustva i znanja na predavanjima, radionicama, ali i tijekom međusobnih druženja. Među njima je bila i naša liječnica Ana Bakija-Konsuo, specijalistica dermatologije i venerologije koja u sklopu rada u svojoj poliklinici nudi i usluge estetske dermatologije. I konstantno usavršava svoja znanja.
— Od svojih početaka nastojim pratiti zbivanja u ovoj grani medicine tako da redovito sudjelujem na domaćim, ali i na inozemnim kongresima iz ovog područja. Ovaj kongres prvih se nekoliko godina održavao u našem gradu, a nakon dvije godine održavanja u prelijepom istarskom gradu Rovinju, ponovno se idućeg rujna vraća u Dubrovnik – otkriva nam Bakija-Konsuo od koje saznajemo i koji su trendovi u ovoj grani medicine, odnosno što je ‘in’, a što ‘out’.
— Kada govorimo o trendovima, moj dojam je kako se sve više inzistira na prirodnom izgledu, na prevenciji, odnosno na tretmanima koji imaju cilj povećanje, održavanje i proizvodnju novog kolagena. Izreka ‘manje je više’, koja mi je bila moto od početaka bavljenja estetskom dermatologijom, a to je dulje od 25 godina, danas je ponovno kako bi popularno rekli ‘in’. Naime, pretjerana voluminizacija lica, posebno usnica nije više tako popularna kao prije nekoliko godina. Sve više se govori o biostimulaciji, odnosno o stimuliranju prirodnog kolagena, elastina i drugih sastojaka kože različitim preparatima poput krvne plazme, aminokiselina, polinukleotida, polimera i slično, odnosno na prirodnom i zdravom izgledu osobe. Naravno da se o ukusima ne raspravlja, ali ja volim kada se na pacijentu ne uočava što se točno radilo, nego da izgleda svježe, odmorno, zdravo – kazuje nam Bakija-Konsuo ističući kako estetski tretmani nisu namijenjeni zrelim osobama, već da o koži moramo krenuti brinuti prije započinjanja starenja.

Od 25. godine
— Starenje našeg organizma započinje nakon 25. godine života pa se ne bih baš složila da mladim djevojkama ne trebaju estetski tretmani. Ovisi na koje se tretmane misli. Ako se misli na povećavanje usnica i obraza kojima mijenjamo izgled same osobe, prenaglašavamo konture lica, onda se slažem da ne trebaju.
Međutim, preveniranje stvaranja i produbljivanja bora, zaštita kože od neželjenih utjecaja UV svjetla i drugih izvora zračenja, hidratacija kože, uklanjanje pigmentnih mrlja i ostalih nepravilnosti na koži, dobro je započeti ranije – govori Bakija-Konsuo ističući da svaka koža treba individualni pristup.
— I to nije floskula. Zaista bi bilo pametno posavjetovati se i zajedno s dermatologom odlučiti koji je tretman
najbolji za vas, a izbor će ovisiti o tipu kože, eventualnim bolestima kože, npr. aknama, dobi pacijenta i slično. Uvijek treba ozbiljno shvaćati želje i probleme pacijenta, ali nakon pregleda treba mu kazati svoje mišljenje o postupcima koje biste mu savjetovali jer pacijent često zna što bi htio postići određenim zahvatom, ali ne zna najbolji način. Napomenula bih, kako je jako bitna komunikacija liječnika i pacijenta. Komplikacije se događaju i moramo ih biti svjesni. Liječnik je dužan prije zahvata uzeti iscrpnu anamnezu, uputiti pacijenta o tretmanu koji će raditi, koje će preparate koristit. Pacijent mora prije zahvata potpisati
pristanak, a nakon zahvata dobiti nalaz ili karton o učinjenim tretmanima s markicama koje su kontrolni znak preparata – otkriva nam liječnica.

Sve više muškaraca
Zanimalo nas je dolaze li joj na tretmane uljepšavanja i pomlađivanja i muškarci.
— Svi želimo izgledati zdravo i lijepo, stoga raste općenito interes za estetskom dermatologijom u svijetu, ali i u našem Gradu. Na prvom je mjestu apliciranje botulinum toksina, potom aplikacija filera i biostimulatora te kemijski pilinzi. I muškarci postaju svjesni zdrave kože, i sve češće posežu za raznim estetskim zahvatima kako bi poboljšali njen izgled. Iz mog dugogodišnjeg iskustva, najviše se radi injektiranje botulin toksina za ublažavanje bora, ali i laserski tretmani i kemijski pilinzi. Još uvijek su puno manje zastupljeni u našim ordinacijama od osoba ženskog spola, ali uočavamo porast posljednjih godina – kazuje nam Bakija-Konsuo.

Banner 300x250 DU 1

Za botox oko 300, za usne 500 i više eura
Kako u svemu ostalome, tako i kad su estetski zahvati u pitanju, Dubrovnik se načelno čini skupljim od ostatka Hrvatske. Kad se ‘zagugla’ može se naći diljem zemlje povoljnije cijene. Međutim, kako ističe dr. Bakija, ‘kod većine ozbiljnih poliklinika i ordinacija uglavnom su male varijacije i možemo kazati kako su cijene u gradu u skladu sa cijenama u ostalim područjima Hrvatske’. Raspitujući se došli smo do zaključka kako je neki prosječni iznos koji treba izdvojiti za glatko čelo koje se postiže injektiranjem botoxa 300 eura. Ako želite pune usne, morat ćete još više ‘odriješiti kesu’. Dermalni fileri, opet ovisno o tome koliko ih treba aplicirati da biste postigli željeni izgled, odnosno veličinu, koštat će vas 500 i više eura. E sad ako ćete još zaglađivati nazolabijalne bore, ‘popravljati’ vrat, bradu, čak i ruke… Cijena raste. A trajanje? Opet individualno, ali u prosjeku botox traje oko pola godine, dok dermalni fileri služe svrsi nešto duže, okvirno do godinu dana.

Pročitajte još

ZAGORSKA TRADICIJA NA JUGU Štrukle obitelji Kos u Verandi

Dulist.hr

VEČERAS U LAZARETIMA Legendarni Kojoti i Mate Granfarola

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’ ] Ivan Vuković Vuka: Višesatne grupe bi pustio na Stradun samo od podne do 3!

Barbara Đurasović