Kultura

EPIDAURUS CAVTAT FESTIVAL Posebna večer u čast maestru don Mihu Demoviću

Don Miho Demovic

Epidaurus Cavtat festival u svom 17. izdanju posvećuje sasvim posebnu večer nazvanu ‘Chi più di te Ragusa’ nedavnom preminulom filozofu iz Konavala, maestru don Mihu Demoviću. Program će se održati na Malu Gospu u petak, 8. rujna, u đardinu Zbirke Baltazara Bogišića – cavtatskom Kneževom dvoru, s početkom u 20:30.

Ova večer ujedinit će sva kulturna tijela hrvatske koja je don Miho počastio svojim postojanjem i nepresušnim stvaranjem ad tempus vitae- navode organizatori te dodaju kako će ga pred Kneževim dvorom riječima, ali i djelima, pokojnog don Miha hvaliti Franica Krampus Vidović – stručna savjetnica Festivala i pomoćnica direktorice, Ivana Marija Vidović – pijanistica – mag.arte, umjetnička direktorica i osnivačica Epidaurus Cavtat festivala, načelnik Općine Konavle gospar Božo Lasić, mo Mladen Tarbuk – predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. Svojim dolaskom ukazat će čast velikom don Mihu i brojne druge institucije – predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku gospođa Ivana Grkeš uime Matice hrvatske, don Matko Karamatić iz župne crkve svetog Nikole u ime oca biskupa, brojni štovatelji don Miha Demovića, prijatelji, znalci ali i oni koji ga nisu poznavali, no bez obzira na to se njegovom radu – divili. Nastupit će Denis Ajduković, Nena Ćorak, Krunoslav Težak, Nika Ružarija Orepić, Jakov Sekula, Slavka Jurić, Alena Shapochka te Martina Vuletić.

Tijekom večeri, bit će prikazan i film, posveta njegovog najboljeg prijatelja Luke Pulića iz rodnih mu Pičeta te će tako publika u Cavtatu imati priliku kroz 30 minuta zabilježenog materijala svjedočiti plemenit i ispunjen život svima omiljenog svećenika.

Uz govornike, nastupit će i kolege glazbenici koji će praizvesti djela Juraja Kraljića koje je don Miho Demović otkrio i priredio. Maestro Mladen Tarbuk neka od njih je dovršio i revidirao. Odat ćemo mu počast na sasvim poseban način baš onako kako i zaslužuje u svojim rodnim, voljenim Konavlima gdje je zatvorio svoj životni krug i gdje počiva u Gospodinu. Svjetlost koja isijava iz pomisli i uspomene na don Miha koji je cijeli svoj život posvetio vjeri i fokusirao ga na glazbu, hrabri me da povežem u ovom događanju sva kulturna tijela RH te da svi zajedno odamo priznanje na način koji nam je moguć baš ovdje u njegovome kraju kojega je toliko nesebično volio – naglasila je Ivana Marija Vidović, koncertna pijanistica, umjetnička direktorica i osnivačica Epidaurus Cavtat festivala.

Njena je želja, ističe, da ova večer bude obilježena ‘zajedništvom onih tijela kojima je don Miho pripadao svojim radom, postojanjem i svojim nastojanjima’, uz veliku zahvalu onima koji su večer omogućili – Ministarstvo kulture i medija, Općina Konavle, HAZU, Hrvatsko društvo skladatelja, Matica hrvatska i Dubrovačka biskupija.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist