Aktualno

Ekspresna smjena Davora Trupkovića s čela dubrovačkih konzervatora

Davor Trupkovic

Ispod radara afere koja trese Ministarstvo kulture i medija, a u kojoj je jedan od ključnih aktera desna ruka ministrice Nine Obuljen Koržinek Davor Trupković, prošla je njegova smjena s pozicije v.d. pročelnika Konzervatorskog ureda u Dubrovniku. Saznali smo to uvidom u službene stranice Ministarstva gdje je umjesto Trupkovića na mjestu v.d. pročelnika Konzervatorskog ureda u Dubrovniku uvedeno ime Bruna Diklića. Trupković je, naime, i dalje ostao s funkcijom glavnog konzervatora u Upravi za zaštitu kulturne baštine. Kada se točno dogodila smjena, pokušali smo doznati u Konzervatorskom uredu u Dubrovniku u kojem nam smjenu, odnosno imenovanje Diklića nisu potvrdili, već nas uputili da se obratimo direktno novom v.d. pročelniku, što smo i napravili poslavši upit na njegov službeni mail. Do zaključenja broja, unatoč zamolbi za žurnim odgovorom, povratni mail nismo dobili.
Podsjetimo, 16. veljače policija je, prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, upala u Ministarstvo kulture i medija vezano uz istragu nezakonitog trošenja novca iz fondova EU na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Pretreseni su ne samo uredi, već i domovi visoko rangiranih dužnosnika Ministarstva, među kojima i Trupkovićev. On se provjerava zbog sumnji u plaćanje napuhanih faktura Geodetskog fakulteta i tvrtki bliskih njegovim nekadašnjim čelnim ljudima za 3D skeniranje zgrada uništenih u potresu.
Prije šest godina, 2018. godine Trupković je na konferenciji za medije, prilikom predstavljanja odluke Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a o stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika, izložio plan o 3D snimkama gradskih zidina. Tom je prigodom najavio kako će Ministarstvo kulture, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Društvom prijatelja dubrovačke starine, izraditi cjelovitu 3D dokumentaciju zidina, gdje će se uočiti sve neprimjerene intervencije iz 50-ih i 60-ih godina.
Na službeni mail redakcije DuLista stigle su ozbiljne kritike na račun sada već bivšeg v.d. pročelnika Konzervatorskog ureda u Dubrovniku.

Više pročitajte u tiskanom izdanju DuLista koji je od srijede na kioscima!

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist