Grad

EKSKLUZIVNO Zlatar Violić: DPDS je zaostao u vremenu, u rujnu nudimo dva rješenja

zlatar violic 01

Nakon što je Ustavni sud prije mjesec dana srušio članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o upravljanju zidinama, reagirali su gotovo svi politički akteri ovog slučaja i/ili javnog života Grada.

Iz samog DPDS-a stigli su zadovoljni, ali pomirljivi tonovi, Vlahušić je ploču odmah okrenuo na Zavod za obnovu Dubrovnika (u očiglednom pokušaju da javnost ‘zaboravi’ kako je financiranje ZOD-a njegovom zaslugom sada na plećima gradskog proračuna), reagirala je oporba i intelektualci, no jedna ključna reakcija i komentar je izostao – onaj Ministarstva kulture i HNS-ove ministrice Andree Zlatar Violić. Nešto više od mjesec dana kasnije, ona je došla osobno u Dubrovnik, a tu priliku iskoristili smo da konačno zatražimo i kakvo takvo službeno očitovanje o svemu što se događalo.

– Moram kazati da je samo jedan članak cijelog Zakona proglašen neustavnim i kako po pravnoj prirodi nema mogućnosti žalbe, Ministarstvo kulture je u pregovorima s Gradom da riješi daljnje financiranje. Nije riječ samo o tom članku, riječ je o ideji da su se svi elementi, odnosno financijeri – Grad, DPDS, Županija, država trebali ujediniti i napraviti popis prioriteta i odrediti tko što radi u jednom kratkoročnom i dugoročnom razdoblju. Ima niz primjera da po dva-tri subjekta rade na istoj stvari, da su neke stvari zapuštene i da je koordinacija na razini Grada ili Županije, ili onog starog dijela koji se zove Dubrovačka Republika izuzetno važna. Ovako se stječe dojam da se crkva sv. Vlaha u Stonu godinama nije obnavljala. Tek se sada nešto pokreće – odgovara Zlatar Violić na naše izravno pitanje ‘Je li Lex Vlahušić’ bio greška?’.

Što nam je ministrica konkretno rekla o samom zakonu te zašto ističe kako se Ministarstvo više ne može uplitati u odnose Grada i DPDS-a pročitajte u tiskanom izdanju DuLista, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist