Zanimljivosti

Eko-Omblići: Odustanite od gradnje HE Ombla

omblici dan zemlje02

Udruge Zeleni Forum Eko-Omblići i Zeleno Sunce uputile su otvoreno pismo ministru zaštite okoliša i proride Mihaelu Zmajloviću, a vezano za njegovu izjavu kako se HE Ombla ne bi trebala graditi.

– Pozdravljamo Vaš stav kako se hidroelektrana Ombla ne bi trebala graditi jer na tom području živi veliki broj endemskih vrsta te da se radi o bogatom speleološkom području. Mnogi hrvatski i svjetski znanstvenici, biospelelozi su potvrdili da je ekosustav izvorišta Omble sa Vilinom špiljom područje sa najvećom podzemnom bioraznolikošću u svijetu pa ovo područje s razlogom nazivaju „hrvatski podzemni  Galapagos“ – pišu ministru eko-aktivisti.

– Na nedavnom godišnjem skupu speleologa Hrvatske u Drežnik Gradu kod Rakovice pokazalo se kako u Ombli i njezinom izvorištu obitava 68 „pravih“ špiljskih vrsta, odnosno životinja, koje mogu živjeti jedino u podzemlju zbog čega su endemične i vrlo ugrožene, dok je među njima 14 tek otkrivenih vrsta. Upravo  zbog  iznimne vrijednosti Omble Državni zavod za zaštitu prirode RH  u studenom 2008. ocjenio je zahvat HE Ombla neprihvatljivim za prirodu, te dodao da bi usprkos mjerama ublažavanja negativnih utjecaja,područje ekološke mreže a uskoro europske ekološke mreže Natura 2000 bilo nepovratno degradirano, izravno izvođenjem radova i neizravno promjenama životnih uvjeta u staništima – ističu Eko-Omblići.

– Da bi se očuvala biološka raznolikost u svijetu Generalna skupština UN je proglasila Desetljeće biološke raznolikosti od 2011. do 2020. Konvencija o biološkoj raznolikosti(CBD), čija je potpisnica i Hrvatska, globalno prihvaćen temeljni dokument za zaštitu biološke raznolikosti, uspostavlja očuvanje biološke raznolikosti kao osnovno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obvezu čovječanstva. Osim što bi ovim projektom HE Ombla došlo do ugroze biološke raznolikosti po kojoj smo pri vrhu u Europi, pristupilo bi se uz to vrlo rizičnom, neekonomskom i nesigurnosnom projektu. Stoga pozivamo Vladu RH da odustane od ovog visoko štetnog projekta  a što nam je obećala u svom Planu 21! – kaže se u otvorenom pismu ministru Zmajloviću koje potpisuje predsjednica Zelenog Foruma Jadranka Šimunović. 

Pročitajte još

Baby Lasagna i Grše dolaze u Dubrovnik

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1727. Umro pjesnik i prevoditelj Petar Bošković

Dulist

Toni Kursar osvojio je drugo mjesto na Državnom natjecanju brodomaketara

Dulist