Aktualno

ECO MJERNA STANICA Kvalitetu zraka u luci moći ćete pratiti putem aplikacije

luka cruiser07

Eco mjerna stanica postavljena je početkom godine na lučkom području Lučke uprave Dubrovnik. Nabavljena je s ciljem praćenja praćenja kvalitete zraka, relativne vlažnosti, atmosferskog zraka, temperature zraka, koncentracije dušikovog oksida i monoksida, sumpor dioksida, ugljikov monoksida, UV indeksa s prikazom rezultata na zaslonu i atmosferskih prilika u luci.
Kako navode iz Lučke uprave, rezultati su za sada vidljivi na integriranom informacijskom i komunikacijskom sustavu koji se nalazi u objektu Našička / Terminalu za homeport operacije, u sklopu projekta Inter-pass, čiji je voditelj Hrvoje Kulušić, pomoćnik ravnatelja za operativu, razvoj i održavanje. No, kroz idućih nekoliko dana podaci će putem aplikacije biti vidljivi i na mrežnoj stranici Lučke uprave Dubrovnik, gdje će se moći vidjeti pokazatelji trenutnog stanja te dugoročno pratiti kvaliteta zraka u luci, s obzirom na sve veću primjenu i kontrolu ekoloških standarda.
Eco mjerna stanica nabaljena je u sklopu projekta Inter-pass, čija je ukupna vrijednost skoro 1,5 milijuna eura.
-Zaštitu okoliša potrebno je svrstati u najviše vrijednosti projekta luke Dubrovnik te se u potpunosti opredijeliti toj orijentaciji. Očuvanje kvalitete okoline, uz racionalno korištenje prirodnih resursa, predstavlja jedan od najaktualnijih problema daljnjeg tehnološko, odnosno gospodarskog razvitka zemlje. Glavni ciljevi mogu se kvalificirati kao sprječavanje onečišćenja mora, priobalja te zaštićeniji boravak građana i posjetitelja. Zaštitu morskog okoliša treba obuhvatiti i provoditi shodno preporukama MEPC-a i STCW konvencije uz ugradnju propisanih i od vlasti odobrenih uređaja i opreme te izgradnju prihvatnih uređaja na kopnu, nadzor i kontrolu. Lučka uprava Dubrovnik uskladila je svoje pravilnike i planove sa svim propisima vezanih za ekološke standarde i norme te je u korak s vodećim zemljama svijeta po pitanju mjera i načela o zaštiti okoliša – navodi se u priopćenju za javnost Lučke uprave Dubrovnik.

Pročitajte još

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist