Hrvatska

EBOLA IZMAKLA KONTROLI U Hrvatskoj nadzor putnika još od travnja

ebola wiki01

Epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja i MUP-om još od travnja ove godine zbog pojave ebole provodi pojačane mjere nadzora putnika u Hrvatskoj, a sve sukladno preporukama Europske komisije.

Najnoviji izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije, naime, govore kako epidemija ebole izmiče kontroli. Bolest je odnijela 887 života, dok je zaraženo više od 1603 ljudi.

– Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti predviđa provođenje zdravstvenog nadzora nad osobama koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji bolest malarije, kolere, virusnih hemoragijskih groznica, među kojima je i ebola.

To podrazumijeva upućivanje putnika od strane granične sanitarne inspekcije epidemiologu, koji će tri tjedna, od dolaska iz te zemlje, nadzirati zdravstveno stanje putnika što znači svakodnevna mjerenja tjelesne temperature i obvezu da se putnik javi ako se pojave simptomi zarazne bolesti.

U tom slučaju se bolesnika upućuje na pregled u bolnicu, bilo u vlastitom aranžmanu ili osiguranjem prijevoza pod strogom kontrolom u izolaciji, ovisno o procjeni vjerojatnosti da se radi o eboli – objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenja HZJZ-a.

Dodao je i kako turistička sezona ne povećava rizik od unosa ebole u Hrvatsku, jer je vrlo mala vjerojatnost da bi netko od putnika koji turistički dolaze u Hrvatsku bio unazad tri tjedna izložen infekciji virusom ebole.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist