Grad

DVIJE STRANE MEDALJE Kako sastanak o proračunu vidi Vlahušić, a kako Vićan?

gradsko vican vlahusic

Nakon jučerašnjeg sastanka na temu proračuna za 2015. godinu jučer se priopćenjem oglasio Grad Dubrovnik, a već jutros stigla je reakcija iz Vićanovog DDS-a. Kako su dvije strane doživjele sastanak pročitajte u nastavku

DDS

Dubrovački Demokratski Sabor dužan je zbog cjelovitog i istinitog prikaza radnog sastanka na temu Nacrt prijedloga proračuna za 2015 godinu istaknuti slijedeće.

Još jedno je potvrđeno da svako priopčenje koje izađe iz ureda Gradonačelnika je necjelovito, netočno ili lažno. Točno je samo slijedeće da se radni sastanak održao kome su nadznočili svi relavantni čimbenici te da je isti protekao u relativnoj ,toleratnoj i demokratskoj atmosferi.
Predstavnici DDS-a su izrazili konkretna duboka neslaganja sa strukturom predloženog Radnog nacrta prijedloga Proračuna te proračunskim pozicijama što se u priopčenju vješto i zlonamjerno zaobilazi.
„Neviđenom dobrotom“ Gradonačelnika dozvoljeno je da klubovi vijećnika, viječnici pojedinačno mogu u Upravnim odjelima zahtjevati dodatna pojašnjenja glede Proračuna.
Gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici još jedan put su se ponašali kao da nitko o Proračunu nezna ništa glumeći zlatnu ribicu koja ispunjava želje izbjegavajući jasne odgovore na čitav niz konkretnih otvorenih pitanja i problema.
Njabolji primjer te činjenice jest proračunska stavka Lazareti predložena sa 10,5 milijuna kuna.
Na pitanje zašto još 10,5 milijuna kuna,Gradonačelnik je jasno odgovorio da nezna, odnosno da nije ništa potpisivao niti davao bilo kakve naloge za bilo kakve dodatne radove u Lazaretima, da su to pitanja za projektante, Nadzorni organ i izvođaće radova. Pročelnica je kazala da su radovi izvedeni situirani i ovjereni ali nije kazala po čijem nalogu na što smo njoj i Gradonačelniku kazali da će to Gad morati platiti.
Pitamo se je li to na pomolu nova Garaža samo s puno manjim financijskim obvezama???
Tumačenje pročelnika za financije da se radi o namjenskim kreditnim sredstvima je točno međutim prešutio je kazati bitnu činjenicu da na taj novac Grad plaća kamatu za rezervaciju kredita HABOR-a. Vjerovatno bi trebalo otkazat dio kredita da se Grad dodatno financijski ne guši.
Tužno je bilo slušati Gradonačelnika o dramatičnom smanjenju njegove plaće , pa ćemo predložit i organizirati humanitarnu donatorsku večeru za spas njegovih osobnih financija.
Grad planira 6.100.000,00 kuna za razvoj turizma, čovjek da ne povjeruje?
Upravni odjel za Poduzetništvo turizam i more planira potrošiti 17,4 milijuna kuna a u šest godina nije uspio obojati auto taxi u bijelo i svaka Odluka koju su predložili na sudu je pala.
Posebna priča je planirani trošak ureda Gradonačelnika više od 50 milijuna kuna gdje nespecificirani rashod za usluge te ostali nespomenuti rashodi poslovanja se penju na gotovo 10 milijuna kuna.
Ljudi moji je li to moguće!!!

 

A ovo je priopćenje koje je sinoć poslala PR služba Andra Vlahušića

Predstavnici klubova političkih stranaka i nezavisnih lista u Gradskom vijeću u utorak su u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika s gradonačelnikom Androm Vlahušićem, njegovim zamjenicima Željkom Ragužem i Tatjanom Šimac Bonačić, predsjednikom Gradskog vijeća Matom Frankovićem kao i pročelnicima gradskih upravnih odjela održali radni sastanak na temu Nacrta prijedloga proračuna

Na sastanak koji je prošao o ozračju konstruktivne rasprave ispred liste HNS-SDP-HSU i partnera odazvali Olga Muratti, Ivo Jadrušić i predstavnik bošnjačke zajednice Esad Čustović. Klub vijećnika SDP-a predstavljao je Mladen Gojun, koaliciju predvođene HDZ-om Marko Potrebica i Ivo Gjaja, a KLGB “Zajedno za Grad” Maro Kristić, Ljubo Nikolić i Ivan Viđen. Interese Dubrovačkog demokratskog sabora „branili“ su Pero Vićan i Lukša Matušić.

Uvodno, gradonačelnik je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo odazivom i inicijativom za otvaranjem dijaloga napomenuvši kako se radi o prvom ovakvom sastanku između izvršne i predstavničke vlasti jer prije za to nije bilo spremnosti. Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković također je istaknuo da je međustranački dijalog jedini način za postizanje konačnog cilja, a to je jednoglasno usvajanje Proračuna za 2015.

Pročelnik Niko Pavlović predstavio je Nacrt prijedloga proračuna koji je vijećnicima dostavljen prošlog tjedna. Proračun ukupno iznosi 396 milijuna kuna, a prethodno će se morati usvojiti i posebna odluka o rasporedu 9,5 milijuna kuna viška sredstava iz prošle godine, nakon čega je otvorena rasprava o proračunskim stavkama, ali i o drugim važnim pitanjima za Grad.

Marko Potrebica je ispred kluba HDZ-a iznio niz prijedloga iz predizbornog programa svoje stranke. Od prijedloga o besplatnim udžbenicima osnovnoškolcima, kazao je Mato Franković, neće odustati, dok su ostale iznesene stavke spremni razmotriti i usuglasiti kroz daljnje konzultacije.

Pero Vićan je rekao kako će DDS inzistirati na „radikalno drugačijom pristupu sastavu proračuna“ posebno se osvrnuvši na pozicije „Ostali rashodi“. Nakon isrcrpnog izlaganja predsjednik DDS-a napustio je sastanak uz napomenu da će u „najkraćem realnom mogućem roku“ dati sve konkretne prijedloge na proračun.

Predstavnici liste Zajedno za Grad svoj prijedlog oko amandmana za smanjenje cijena vrtića već su obavili konzultacije s nadležnim Upravnim odjelom.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković i gradonačelnik Andro Vlahušić dijele stav da je potrebno ubrzati proces donošenja Proračuna, kako bi se isti mogao usvojiti na sjednici Gradskog vijeća, čije je održavanje planirano u tjednu između 11. i 15. svibnja.

Do kraja ovog tjedna Upravni odjel za proračun, financije i naplatu završit će izradu Prijedloga proračuna te će se isti ponovno uputiti klubovima vijećnika. U međuvremenu, prema naputku gradonačelnika, gradski vijećnici će oko konačne izrade amandmana obaviti konzultacije s pročelnicima upravnih odjela.

Nakon završetka sastanaka gradonačelnik Andro Vlahušić održao je kolegij pročelnika kojom prilikom je dao nalog da se za financiranje školskih udžbenika unutar proračuna upravnih odjela osiguraju sredstva u iznosu od dva milijuna kuna uz potrebu izrade socijalnog kriterija.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist