Zanimljivosti

Dvije Dubrovkinje na 9. Međunarodnom kongresu nutricionista u Zagrebu

nutricionizam

Od 21. do 23. studenoga u zagrebačkom hotelu Westin okupit će se oko 400 nutricionista iz čitave Europe na 9. Međunarodnom kongresu nutricionista na kojem će zanimljiva i korisna predavanja održati 40 stručnjaka iz ove branše. Ovaj će kongres pokriti različite teme poput: biotike, biljne prehrane, primjene dodataka prehrani kod zdravih osoba, inovativnih proizvoda u prehrambenoj industriji. Sudjelovat će i dvije dubrovačke magistrice nutricionizma; Marina Matković i Mirna Sentić.
-Ja sudjelujem kao član organizacijskog odbora cijelog kongresa, a kolegica Mirna ide kao predavač, s temom koja je njena ; policistični jajnici i nutritivna potpora. Mirni je ovo drugi put da ide kao predavač, što dovoljno govori o njenoj stručnosti. Cilj kongresa je širenje znanja o nutricionizmu ali i razmjena iskustva i daljnje usavršavanje kako bi krajnji korisnici naših usluga imali najveću korist – rekla nam je Marina.
Značaj Međunarodnog kongresa nutricionista je prepoznata od strane brojnih povezanih struka i akreditirana od strane Hrvatske liječničke komore, Hrvatske ljekarničke komore i Hrvatske komore zdravstvenih radnika. Od kada se održava Međunarodni kongres nutricionista je podržan od strane prehrambene i farmaceutske industrije, s obzirom da profesija nutricionizma pokriva široko polje aktivnosti i dobro je prezentirana kroz kanale moderne tehnologije.
Kongres promovira i nagrađuje rad mladih znanstvenika i istraživača na području nutricionizma i promiče predstavljanje inovativnih praksi. Jedan dan Kongresa posvećen je interaktivnoj radionici za studente i sudionike, a u sklopu koje će se primjenjivati nova znanja i vještine kroz diskusije, rješavanje problema i praktične primjere.
Nutricionizam, odnosno stručnjaci nutricionisti, itekako nam mogu biti od pomoći po pitanju održavanja zdravlja, prevencije i liječenja raznih bolesti, kao i održavanju adekvatne tjelesne težine koja je jedan od preduvjeta zdravlja. I naravno uvelike nam mogu pomoći ukoliko se želimo na zdrav način rješiti suvišnih kilograma.

Sandra Krstev Barać, mag. nutr., pojasnila je koliko nam krvni nalazi, pod uvjetom da ih znamo pravilno tumačiti, mogu reći o našem zdravstvenom stanju i koliko su oni značajni u radu nutricionista.
-Krvni nalazi i laboratorijski parametri nam mogu otkriti puno o stanju pacijenta ispred nas, no samo ako ih znamo pravilno tumačiti. Tek nakon što pravilno izanaliziramo parametre na nalazima možemo na temelju njih kreirati personalizirani i cjeloviti pristup našem pacijentu koji će mu uistinu i pomoći. Na nadolazećem 9. Međunarodnom kongresu nutricionista za sve studente osmišljena je posebna radionica koji će ih upravo upoznati s uobičajenim laboratorijskim parametrima, kao što su razine glukoze, kolesterola, triglicerida, testovi funkcije jetre, markeri upale itd. i kako se to odražava na prehrambene preporuke koje dajemo svojim pacijentima. Također, svaki nutricionist u svom radu mora znati prepoznavati različite vrste anemija i koji nutritivni deficit je u pozadini, a upravo je to još jedna tema koju će radionica opširno obraditi. Nema sumnje, razumijevanja krvnih nalaza je ključno za prilagodbu prehrambenih preporuka, a kako bi savladali ovu važnu temu i nadopunili svoje formalno obrazovanje pridružite nam se na radionici – pozvala je Krstev Barač.
Nema sumnje da će se naše Dubrovkinje, koje su i inače prepoznate kao eksperti u svom poslu te se stalno usavršavaju nadograđujući svoje znanje, vratiti obogaćenje s još više znanja i iskustva koje će zasigurno i mnogima od nas koristiti.

Banner 300x250 DU 1

Foto: DuList/Privatna arhiva

Pročitajte još

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA Edukacija učiteljica i odgojiteljica

Dulist

BRITANSKI MEDIJI O NEUMU Destinacija s tirkiznim vodama i jeftinija alternativa Dubrovnika

Dulist

Pridvorjanima prvo mjesto na Hrvatskom festivalu mandolinista!

Dulist