Aktualno

Dvije Britanke vožnju taksijem od Dubrovnika do Londona platile 20 tisuća kuna

taxi gruz guzva

Hrvatska u Velikoj Britaniji ne uzima ni pet posto godišnjeg prometa od 12 milijuna turista, s čime se može pohvaliti najpopularnija Španjolska, ali svejedno se na londonskom sajmu World Travel Market ubraja među uspješne turističke zemlje.

Naša su ljetovališta tražena, Dubrovnik i Split su apsolutne zvijezde i dogodine se može očekivati da ovogodišnjih pola milijuna britanskih turista naraste za novih pedesetak tisuća. To, dakako, ne bi išlo da europske aviokompanije ne povećavaju broj sjedala za Hrvatsku, S Otoka nam, naime, 95 posto turista dolazi avionima. Preostalih pet posto su turisti zlatne dobi na autobusnim turama ili auto gosti. Iako, ponekad se to i pomiješa, piše Vecernji list.

Na londonskoj burzi doznajemo za slučaj iz Dubrovnika kad su dvije britanske turistkinje, obje iznad osamdeset, poželjele vratiti se kući u London – taksijem. – Kad je taksista došao doma i rekao ženi da mu spremi stvari jer da ima vožnju za London, prvo mu nije vjerovala. Gospođe su navodno imale neko loše iskustvo na letu dolasku, valjda bila bura… U svakom slučaju, ukrcao ih je u Dubrovniku, iskrcao u Londonu, putovanje je uz samo jedno malo dulje stajanje trajalo 30 sati, vožnju je naplatio dvije tisuće funti (oko 20.000 kuna) i sretno se vratio kući – prepričava sugovornik za Večernji.

Hoće li doći ponovo nisu rekle, no Hrvatska se polako približava gornjoj granici broja turista iz velike Britanije. Dugoročni je cilj milijun gostiju iz te zemlje (u Grčku ih odlazi oko dva milijuna, u Tursku 1,4 milijuna, u Francusku 8,8 mil. itd) i rekordnih predratnih 4,5 milijuna noćenja, no to je, zbog dominacije avio gostiju, nedostižno bez širenja zračnih luka u Hrvatskoj. Low cost kompanija Easy Jet koji u Split, recimo, dovodi goste iz čak sedam britanskih gradova u 2016. ne povećava broj letova samo zato što splitska luka nema kapaciteta.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist