Grad

[DVADESET GODINA DUBROVAČKE KUĆE] ‘Brijemenu se akomodavamo’, ali – ostajemo svoji!

page 12

Uvijek nam je bilo bitno u ovom prostoru pokazati onu pravu kulturu življenja. Kroz umjetnost, kroz hranu, vina, arancine, pa i salvetiće. Ideja je trajala i zadržala se u velikom dijelu. Naravno, ‘akomodavamo se brijemenu’, doduše s puno amplituda – dočekuje nas u Dubrovačkoj kući Lucija Orešić, Luči, ususret velikoj obljetnici. Dvadeset godina je iza ovog moćnog gradskog prostora, otvorenog na dan 30. srpnja prije, eto, dva desetljeća. Slijedeći intuiciju i ignorirajući opaske oko prostora, gospođa Luči krenula je u sasvim novu priču. Inače, u turizmu, kojeg će opisati kao šporku industriju (ali nešto malo kasnije o tome!), je aktivna od 1982. godine, od rada na Babinom kuku, pa do legendarne ‘Ars Longa Vita Brevis’. I evo, čarobne ‘Dubrovačke kuće’.

Lucija Oresic 20 godina Dubrovacke kuce 5

Prva opaska na ovaj prostor koju je čula bila je: ‘Samo budala može ovo uzet!’ – prostor bez krova, s ‘malim milijunom golubova’ i željeznim skalinima bilo je sve. Luči je vodila neka luda želja i intuicija. Jednostavno, kaže, bilo je to to. Romantičan i autentičan prostor koji itekako ima svoje mane, ali ga, kaže, nikad ne bi mijenjala.

—Išla sam srcem, onako kako treba. Odgajana sam da poštujem svoje. Radila sam na Babinom kuku i negdje u tom vremenu shvatila koliko mi zapravo sebe ne cijenimo. Sve što bi došlo izvanka je bilo bolje, a naše ništa jer smo bili željni ludosti kojih imamo masu. Ukratko, sad nam je obrnuto! Imala sam potrebu napraviti nešto naše, pogotovo u razdoblju iza rata. Kad sam vidjela pakete i s čime ljudi živu, činilo mi se da imamo puno više toga za pokazati svijetu. Nikada nisam razmišljala komercijalno. Možda, da sam stavila sve na papire i vidjela gdje smo, prepala bih se, odustala, ali sam vjerovala da se može. Nadala sam se da moj entuzijazam dijeli više ljudi, no…Uglavnom, to je moj izbor i ne bih ga mijenjala. Teško su mi padali kompromisi, zato je u ‘Dubrovačkoj kući’ još uvijek sve naše – osim poneke ambalaže (smijeh)! U svakom slučaju, moja želja je bila stvoriti prostor gdje bi se ostajalo, gdje bi bilo u ponudi lokalno, Hrvatsko.

‘Dubrovačka kuća’ bila je i prva vinoteka koja je nudila najbolji izbor vina i pića općenito, a koja su se mogla dobiti na hrvatskom prostoru – ističe nam gospođa Luči. U tom trenutku, nuditi hrvatsko bio je velik problem. Zašto, pitamo.

—Puno proizvoda uopće nije imalo papire za biti u butizi, malo istarskih proizvoda i to je to. A to su bile godine kada su nam dolazili iznimni gosti – prisjeća se. Barunica Rothschild boravila je u Dubrovniku sa svojom obitelji, a u Dubrovačkoj kući organizirano je predstavljanje Crvikove malvasije uz freške arancine gospođe Luči. Na gornjem katu bila je galerija koja je sve oduševila – dijeli jedan primjer s nama naša draga sugovornica.

Lucija Oresic 20 godina Dubrovacke kuce 2

Prostor Dubrovačke kuće u trenutku otvorenja bio je pravi ‘boom’. U Hrvatskoj nije bilo niti vinoteka, a kasnije su po Hrvatskoj krenule druge ‘kuće’. Već smo spomenule kako nije bilo niti puno registriranih proizvoda. Stoga je gospođa Luči krenula izrađivati arancine, otvorila proizvodnju i već 2003. godine na Eko-Etno dobila nagradu kao najbolji hrvatski proizvod. Naravno, kako je Dubrovnik mali grad, uskoro je svaka druga suvenirnica imala dva ulja i dva paketića arancina u ponudi, a Dubrovačka kuća počela je izgledati – preekskluzivno.

Lokacija lokacija, lokacija
—Ova lokacija je sve samo ne dobra, zapravo. Nemamo izlog, a kad se nešto događa na Stradunu ovdje je ništa, ‘mrtvo crijevo’. Prostor na tri kata znači i velike troškove. No, puno je lijepih anegdota. Primjerice, kako gore na vrhu imamo prozor, šetajući zidinama ‘namirisao’ nas je Jeremy Irons i sišao vidjeti što to tako dobro miriše! Pa Roger Moore, Julian Rachlin… To su situacije, ljudi, koje pamtiš. A kad bi gosti iz Excelsiora šetali pa zamolili da im stavimo hladiti vino kad se budu vraćali… Uz te susrete, imali smo i niz prekasnih izložbi – u čast Masli, Fabijaniću, Šerbuu… Nabrajati sve nema smisla jer ih je jednostavno bilo iznimno puno. Najviše sam forsirala lokalne ljude, a publika je uvijek bila predivna. Grad se osjećao baš kao Grad – vraća se sjećanjima gospođa Luči. Doduše, kaže, ova godina donijela je i odlične goste, ona to najbolje zna jer Dubrovačka kuća je kroz sve ove godine bila ‘filter’ onoga što je dobro.

Lucija Oresic 20 godina Dubrovacke kuce 14

— Konačno možemo pričati o ljudima s ukusom. Poštuju ručni rad i svjesni su kvalitete, a mi se osjećamo dobro u prostoru. Turizam je generalno šporka industrija koja kvari dušu i ukus. Stoga veseli svaka butiga naših proizvoda, svaki autentični dio Grada. Bitno je ne izgubiti sebe – napominje.

U tome joj pomažu i njena Dora, koja polako preuzima Dubrovačku kuću te Marija Ivanović, Dragana Stojanović i Silvana DiCeglie koje rade u kući. Oni su obitelj koja živi taj legendarni prostor. Otvorene su i cijelu zimu te su stvorile zaista pravi brand.

Lucija Oresic 20 godina Dubrovacke kuce 15

Prioritet ljudi i dobra atmosfera
– Zimi dižemo kredite, ali ne bih mijenjala ništa. Prioritet su mi moji ljudi, dobra atmofera i zadovoljni posjetitelji i kupci. Puno smo toga lijepoga prošli. Joj, kad bi kod nas bili kokteli, znali bismo nahraniti cijelu ulicu, a ja bih uvijek čuvala bokunić sira za one koji okasne – smije se, dodajući kako se ljuti kada kaže da je Grad ‘kao poduzeće’.
– Grad je obitelj. A mi nismo dobri gospodari Grada. Postoje ti neki mali akcenti koji se još drže, koji daju smisao. Dobre stvari ne mogu biti isplative, ali treba ići srcem. I to je sve – ovim riječima gospođa Luči zaokružuje lijepu, dvadeset godina dugu priču. Onu ‘Dubrovačke kuće’.

Pročitajte još

Prijem za izaslanstvo grada prijatelja Montereya

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist.hr

VIDEO ANKETA Što vas najviše živcira u gradu?

Dulist