Uzmite pet minuta svog vremena i napravite domaće bademovo mlijeko, zdravi napitak prepun vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Osim ukusnog napitka, u svoju preranu ovim mlijekom unijet ćete i prirodna sredstava koje pomažu srcu, štite od raka i starenja.
Bademovo mlijeko sigurna je i zdrava alternativa za kravlje ili sojino mlijeko – ne sadrži laktozu ni gluten pa ga mogu piti i osobe osjetljive na ove sastojke. Za osnovni recept vam trebaju samo dvije namirnice, no možete mu dodati aromu i zasladiti ga po želji.
Sastojci:
1 šalica badema
1 l vode
Priprema:
Namočite bademe preko noći.
Ubacite ih u multipraktik, ulijte vodu i miksajte dok ne dobijete mliječno bijelu tekućinu.
Dobro ga procijedite (uz pomoć gaze ili drugog materijala) i – vaše domaće bademovo mlijeko je gotovo.
Prije miksanja možete mu dodati i 5-6 datulja koje će ga prirodno zasladiti.
Umjesto datulja, možete mu nakon cijeđenja dodati 1,5 žličicu meda ili stevije. Za ukusan napitak u kojem ćete uživati u svako doba dana, možete mu dodati još i prstohvat cimeta i žličicu ekstrakta vanilije. Ako mu dodate 2-3 čajne žličice kakaa ili čokolade u prahu, dobili ste čokoladno mlijeko u kojem će uživati i oni istančana nepca. Domaće bademovo mlijeko držite u frižideru i potrošite ga unutar tri dana.
Možete ga koristiti kao osvježavajući i hranjiv napitak, jesti ga uz zdrave pahuljice za doručak ili ga iskoristiti za pripremu domaćih slastica i krema.