Aktualno

Dva milijuna noćenja 12 dana ranije

presica turizam

Dubrovnik je 23. kolovoza ove godine ostvario dvomilijunto noćenje, dvanaest dana ranije nego u 2012. godini. Od siječnja do 24. kolovoza 2013. u Dubrovniku je ukupno ostvareno 531.600 turističkih dolazaka i 2.003.197 noćenja , što je povećanje od 12 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima.

– U ovom trenutku imamo oko 17 i pol tisuća gostiju što je 7 posto više nego na isti dan prošle godine. Mjesec kolovoz je izvrstan jer je do 24. kolovoza u Dubrovniku ostvareno 119.772 dolazaka ili 15 posto više, kao i 502.632 noćenja, što je 10 posto više noćenja nego u kolovozu 2012. godine – istaknula je direktorica dubrovačkog TZ-a Romana Vlašić dodavši kako listu država iz kojih dolaze dubrovački turisti predvode već tradicionalno gosti iz Ujedinjenog kraljevstva sa 13,5 posto udjela u ukupnom broju dolazaka i 18,7 posto udjela u noćenjima, zatim slijede gosti iz Francuske, Njemačke, SAD-a, Hrvatske, Norveške, Švedske, Rusije, Španjolske, Italije i drugih.

– Amerikanci su pravi hit ove godine – naglasila je Vlašić jer upravo porast od 39 posto u dolascima i 35 posto u noćenjima bilježi se s tržišta SAD s kojeg je Dubrovnik u 2013. posjetilo nešto više od 34 tisuće turista. Povećanja broja turista očita su i s tržišta Skandinavije čemu je pridonijelo i uvođenje novih izravnih zrakoplovnih linija s ovih emitivnih tržišta.
Porast bilježe i brzorastuća, takozvana BRIC tržišta, posebno Brazil i Indija, koji bilježe dvostruki rast ostvarenja. Domaći gosti u Dubrovniku su visoko pozicionirani, na petom mjestu naše top ljestvice nacionalnosti, a ostvaruju u 2013. povećanje od 21 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima što je još jedna potvrda da je Dubrovnik omiljen među domaćim turistima.
– Najtraženiji su ove sezone ekskluzivni segmenti ponude, poput predsjedničkih apartmana, VIP krila hotela Dubrovnik Palace. Imali smo brojne poznate goste, kraljevske obitelji. Gosti nam se vraćaju. Naša Vila Orsula koju smo prije dvije godine otvorili, ove godine ostvaruje po sobi najviše cijene – istaknula je Zrinka Marinović iz Jadranskih luksuznih hotela, istaknuvši kako ova grupacija za sezonu 2014. namjerava uložiti 20 milijuna eura u kompletnu obnovu hotela Kompas koji će dobiti 4 zvjezdice, kao i svih smještajnih jedinica u hotelu Dubrovnik Palace. Nike Labaš iz grupacije Valamar Dubrovnik Babin kuk također je najavila ulaganja u hotele i to u Valamar Dubrovnik President koji će dobiti 5 zvjezdica te u hotel Argosy.

– Posebno nas veseli što u zadnjih pet godina u kontinuitetu imamo iznad 10 posto više rasta. Financijski pokazatelji su pak veći od tih 10 posto i to neovisno o fiskalnoj kasi. Ove dvije tvrtke ulažu oko 60 milijuna eura, od čega će većina roba i usluga biti kupljena na dubrovačkom i hrvatskom tržištu. Za narednu sezonu, osim tih 60 milijuna eura, ostale hotelske kuće namjeravaju  uložiti još 40 milijuna eura u poboljšanje kvalitete – naglasio je gradonačelnik AndroVlahušić
Najviše noćenja u kolovozu kao i od početka godine ostvareno je u hotelima i to 1.264.515 odnosno jednako kao i u 2012. godini. U privatnom smještaju bilo je 35 posto više noćenja, odnosno 427.125 ostvarenih tijekom kolovoza, a privatni smještaj od početka godine stalno bilježi rast.

Stižu rujan i listopad koji su već tradiocionalno obilježeni skupovima i kongresima, među kojima se posebno ističe kongres UEFA-e u rujnu, Zasjedanje parlamentarne skupštine NATO u listopadu, te godišnju konvenciju najvećeg britanskog udruženja putničkih agencija ABTA u listopadu kojima je Dubrovnik domaćin.

Pročitajte još

[FOTO] OKRENULI SE PREKO PUNE NASRED CESTE Kakva bahatost!

Dulist

RAST PLAĆE DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA Bačić: Rastu i plaće za 576 lokalnih čelnika!

Dulist

Nezapamćen pomor mušula u Malostonskom zaljevu!

Dulist