Aktualno

DVA MILIJUNA KUNA ŽUPANIJSKOJ HITNOJ POMOĆI Dobroslavić predao ključeve novih vozila

Dobroslavic vozila hitne 56

Vozila su u vrijednosti od 2 milijuna i 250 tisuća kuna, od čega je milijun i 400 tisuća kuna izdvojila županija, oko 500 tisuća sam Zavod, a i ovaj put imamo potporu jedinica lokalne samouprave – naglasio je župan Nikola Dobroslavić na primopredaji četiri vozila hitne medicinske pomoći uz ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luku Lalića.

– Ovim se obnavlja vozni park Zavoda, koji ima 25 automobila za hitne intervencije i potrebno ga je obnavljati svake godine da bi se približili željenom standardu da vozila ne budu starija od pet godina i da ne prijeđu više od 200 tisuća kilometara. Sad smo na tome da je polovica naših automobila ispod pet godina, a druga polovica je starija od pet godina. Naš Zavod za hitnu medicinu obavlja tu djelatnost na devet punktova. Imamo 40 liječničkih timova s liječnikom, sestrom i vozačem, imamo dva tima T2 s tehničarima i vozačima i oni pokrivaju cijelu županiju. Na sreću još uvijek nemamo problema s popunom liječnicima, iako se bojimo da će se oni pojaviti odlaskom na specijalizaciju – izjavio je Dobroslavić.

Od jedinica lokalne samouprave grad Metković sudjelovao je s 200, a grad Ploče sa 150 tisuća kuna sredstava, a Lulić ističe kako u Zavodu planiraju nastaviti nabavu vozila i iduće godine za još barem dvije lokacije.

– Svako novo vozilo je dodatna vrijednost našem Zavodu jer nam je to osnovno sredstvo rada i novo vozilo jamči sigurnost i efikasnost u našoj djelatnosti. Vozila su nešto skuplja od dosadašnjih jer se radi o Volkswagenima koji imaju neovisni ovjes što je posebno bitno za stanovnike doline Neretve koji do bolnice imaju više od sto kilometara. Došlo je vrijeme i u Dubrovniku za obnovom vozila jer su trenutna starija od osam godina. Sljedeće godine ćemo nastaviti s obnovom voznog parka, predviđam da ćemo nabaviti jedno vozilo za otok Korčulu i jedno za općinu Konavle, i nastojat ćemo uključiti jedinice lokalne samouprave da sufinanciraju naše projekte – rekao je.

Od četiri vozila predanih u srijedu dva su namijenjena dubrovačkom području, dok će Metković i Ploče primiti po jedno vozilo, čime su osigurane potrebe hitne medicinske pomoći za područje cijele županije, kaže Lulić.

Đivo Glanz

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist