AktualnoCrna kronika

Dva maloljetna Hrvata uhićena zbog desničarskog terorizma u velikoj europskoj akciji

mup policija specijalci16

U operaciji protiv desničarskog terorizma, diljem Europe uhićeno je više osoba. Od sveukupnog broja uhićenih dvije su osobe uhićene u Hrvatskoj, priopćili su iz MUP-a.

– Eurojust i Europol podržali su nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhićeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama.

Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju.

Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu. Eurojust je podržao organizaciju koordinacijskog centra na akcijski dan, 9. studenog kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu.

Banner 300x250 DU 1

Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od srpnja 2023. godine te je okupio uključene istražitelje iz cijele Europe kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije. Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola – u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka. Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu.

U ovoj istrazi sudjelovala su sljedeća tijela:

Belgija: Ured saveznog državnog tužitelja, Istražni sudac Prvostupanjskog suda u Antwerpenu, Savezna pravosudna policija Antwerpen
Hrvatska: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Služba terorizma Ravnateljstva policije
Italija: Državno odvjetništvo pri Sudu za maloljetnike Pijemonta i Doline Aosta te Ured javnog tužitelja Suda za maloljetnike u Salernu
Litva: Odjel za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije Ureda glavnog državnog odvjetnika; Litavski ured kriminalističke policije
Nizozemska: Ured nacionalnog javnog tužitelja u Rotterdamu, nacionalna policija
Rumnjska: nacionalna policija

Napomena: Dvije osobe su obuhvaćene ovim kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj te su obje maloljetne. S obzirom na njihovu dob, nismo u mogućnosti iznositi više informacija – stoji u priopćenju.

Pročitajte još

Sutra besplatan obilazak zidina, galerija i muzeja

Dulist

KORAK BLIŽE Grad se nada da će se dvorana u Gospinom polju početi graditi 2026.

Dulist

POLOŽENI VIJENCI Sjećanje na žrtve pogubljene na Daksi

Dulist