Sport

„DURUN10K“ U 14 sati sa Straduna kreće Novogodišnja utrka!

durun10k utrka001

Danas će se u gradu održati prva međunarodna novogodišnja utrka „DuRun10K“, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora.

Start utrke, na kojoj će sudjelovati trkači iz 26 zemalja, je u 14 sati na Stradunu (u visini Ulice Miha Pracata), a cilj na istom mjestu negdje oko 15.15 sati. Pobjednik će biti proglašen oko 16 sati na pozornici pred Lužom.

Vrijedi istaknuti kako je svoje sudjelovanje potvrdila i Lisa Nemec, hrvatska najbolja maratonka svih vremena i višestruka rekorderka u disciplinama od 3000 metara do maratona.

Nakon velikog uspjeha na havajskom maratonu potvrdila je svoj dolazak u Dubrovnik i nastup na prvom izdanju novogodišnje dubrovačke utrkeDuRun10K bit će početak nove sezone za Lisu gdje je očekuju mnoge velike međunarodne utrke te nastup na Svjetskom prvenstvu.

Inače, prvo izdanje utrke s nagradnim fondom od 30.000,00 kuna (za 4 kategorije, sa posebne dvije nagrade za najbržu gospođu i gospara iz Grada) započet će paljenjem baklje za harmoniju i mir u svijetu. Baklja će se prenositi iz ruke u ruku trkača jednim krugom staze DuRun10K.

Podsjetimo, Utrku mira (Peace Run) je 1987. godine osmislio Sri Chinmoy u New Yorku, u njoj sudjeluju ljudi svih naroda i narodnosti, vjera i tradicija koji u preko 100 zemalja godišnje pretrče milijune kilometara. 1989. godine utrka je prvi puta trčana u Europi – prva europska baklja upaljena je upravo u Hrvatskoj (Zagreb).

Od 1993 godine održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatskog olimpijskog odbora, pod UNESCO-m po pitanju promicanja kulturne i prirodne baštine, te Parlamentom Europske Unije i Ujedinjenim Narodima. Baklju su palili predsjednici država, kraljevi, Papa Ivan Pavao II, istaknuti svjetski državnici i poslenici.

Trkači i baklja mira svake godine obilaze gotovo sve zemlje svijeta, na svim kontinentima, čak i Arktik. Svake godine iznova se pali plamen baklje koja potom kreće na putovanje iz zemlje u zemlju, od ruke u ruku.

Po odluci Povjerenstva PeaceRun-a i koordinatora za Europu Dipvajana Rennera, čast da upali prvu baklju mira u 2015. pripala je Mišu Mihočeviću, ‘na temelju zasluga u zalaganju za slobodu, mir u Domovinskom ratu, za dosege na području kulture i kvalitetnog društvenog života, te kao građaninu Grada Dubrovnika’.

Pročitajte još

PK Jug osvojio novih 6 medalja

Dulist

ODLIČNI REZULTATI Barčot seniorski prvak, Nenadiću bronca

Dulist

NEOČEKIVANI REZULTAT! Amerikanci pobijedili Barakude

Dulist