Aktualno

ĐURO BENIĆ ‘Htio sam napraviti šetnju kroz makroekonomiju’

djukic030

U amfiteatru Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku danas je održano predstavljanje knjige ‘Makroekonomija’ prof. dr. sc. Đura Benića.

– Htio sam napraviti šetnju kroz makroekonomiju za studente kroz sveukupnu problematiku makroekonomije. To je napravljeno kroz dvanaest postaja sa završnim epilogom u kojem se nalazi presjek djela najvećih makroekonomista – rekao je Benić i dodao kako je priča započela davno, kada je počeo voditi predmet makroekonomije.

O knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc Ivo Družić, prof. dr. sc. Alka Obadić i prof. dr. sc. Zoran Kovačević.

Ivo Družić naglasio je kako ‘ovo djelo u metodološkom i sadržajnom pristupu ne zaostaje za djelima međunarodno priznatih autora’. Alka Obadić posebno je istaknula odgovore na pitanja kao pomoć studentima koji se nalaze na samom kraju knjige ‘što nije uobičajeno u svim udžbenicima ovog tipa’. Zoran Kovačević prisutnima je pak ispričao jednu anegdotu.

– Kad sam dobio knjigu na recenziju, očekivao sam klasičan udžbenik od 200, 300 strana. Onda je to došlo do 750 strana. Ostao sam zapanjen i nazvao profesora Đura Benića i pitao koliko je dugo radio na stvaranju knjige. Odgovorio mi je: ‘Ne dugo. Jedno 20 godina’ – rekao je sa smiješkom Kovačević i čestitao autoru, prvenstveno jer ‘na ovakvim knjigama inače rade timovi ljudi’.

Na predstavljanju knjige prisustvovali su prorektori Ivana Pavlić i Martin Lazar koji je naglasio kako ‘vjeruje da će studentima brojnih sveučilišta, u Hrvatskoj, a i šire, ova knjiga postati djelo obvezne literature, ali i poslužiti stručnjacima iz područja makroekonomije’.

Na kraju se autor knjige zahvalio svim studentima koji su ga i potaknuli na pisanje ove knjige, recenzentima, Sveučilištu u Dubrovniku, obitelji i svima prisutnima. Naglasio je kako je ova knjiga uspomena na dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, pokojnog profesora Smiljana Jurina.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist