Kultura

DUBROVNIK U POZNO LJETO Glazba ostaje u Gradu

Gudacki kvartet DSO a

Koncerti uvaženih domaćih i međunarodnih glazbenika u Gradu ne prestaju završetkom Dubrovač­kih ljetnih igara. Štoviše, kraj kolo­voza i čitav rujan rezervirani su za glazbena događanja koja priređuje Dubrovački simfonijski orkestar u okviru Međunarodnog glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’. Ove godine festival će doživjeti svoje jedanaesto izdanje. Održavat će se od 26. kolovoza do 14. rujna, a publici donosi devet koncerata u jedinstve­nom ambijentu Kneževa dvora.

190 godina od rođenja
Festival će započeti koncertom posve­ćenom Johannesu Brahmsu, jednom od najvećih predstavnika roman­tizma, a u povodu 190 godina od nje­gova rođenja. Koncertom otvaranja ravnat će Valentin Egel, dirigent koji trenutno slovi za jednog od najtalen­tiranijih dirigenata u Europi, dok će kao solist nastupiti kineski violinist Dan Zhu. Brass&Percussion Septet DSO-a i violončelist Vid Veljak dubrovačkoj publici priređuju večer tanga i glaz­beno putovanje od Dubrovnika do Buenos Airesa u utorak, 29. kolovoza. Aranžmane za ovu originalnu i večer potpisuje Damir Butigan.

Dubrovačkom simfonijskom orke­stru i njegovom rezidencijalnom dirigentu Ivanu Hutu pridružit će se tim vrsnih pedagoga, profesora Laus Akademije, violinist Goran Končar, violončelist David Grigorian i pijanist Bruno Vlahek te ovogodišnja dobitnica nagrade Ivo Dražinić, violini­stica Naomi Konforta u izvedbama na prvom rujanskom koncertu u Dvoru, 2. rujna. ­

Jedno od najpoznatijih gitarskih djela ikad, a zasigurno i jedno od naj­ljepših, Rodrigov Concierto de Ara­njuez publika će moći čuti 7. rujna u izvedbi gitarista koji je dva puta nominiran za Grammyja, Maka Grgića i DSO-a pod ravnanjem uglednog mađarskog dirigenta Tibora Bogányja.

26. kolovoza poči­nje ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

Ivan Vihor, mladi pijanist koji je pažnju šire javnosti privukao 2017. godine, osvojivši najprestižnije tali­jansko natjecanje Premio delle Arti, kao jedini netalijan koji je to ikada osvojio te koji je proglašen najbo­ljim mladim glazbenikom Hrvatske, nastupit će 8. rujna u Kneževu dvoru. Na programu njegova recitala naći će se djela Papandopula, J.-P. Rame­aua, C. Debussyja, M. de Falle i G.F. Händela.

Švicarski Belper zbor i Camerata Zagreb pod ravnanjem dirigenta Mathiasa Behrendsa održat će kon­cert 9. rujna. Kao solistice na kon­certu nastupit će sopranistica Niko­lina Pinko-Behrends i vokalistica Zrinka Posavec, a priređuju nam pro­gram popularne klasike, filmske i pop glazbe. Tako će se primjerice na programu naći glazba iz poznatih fil­mova, ali i svima dobro poznati hitovi današnjice.

Publika na festivalu može očeki­vati i jednu praizvedbu. Mladi hrvat­ski skladatelj Ivan Končić napisao je Gudački kvartet upravo za kvartet DSO-a kojeg čine vrsni glazbenici: vio­linistice Đana Kahriman i Iva Vukić, violist Šimun Končić i violončelistica Mihaela Martinović. Osim Končićeve praizvedbe, na programu će se naći kvarteti Šostakoviča i Borodina.

Festival zaključuje DSO
Jedanaesto izdanje dubrovačkog poznog ljeta zaključit će DSO pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva i pijanist Andrey Gugnin, pobjednik brojnih međunarodnih natjecanja te dobitnik više nagrada poput Instru­mental Award od strane BBC Music Magazine Awards-a. Na programu velikog, završnog koncerta naći će se djela Čajkovskog i Mendelssohna. Svi koncerti započinju u 21 sat. Jedanae­sti Međunarodni festival ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ organizira Dubrovački simfonijski orkestar pod pokrovitelj­stvom Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Dubro­vačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist