Kultura

DUBROVNIK U BRUXELLESU Glazbenim projektom „Druga strana povijesti“ obilježena UNESCO-va baština

druga strana povijesti 1

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik, predstavilo je 21. rujna 2024. godine u Muzeju glazbenih instrumenata u Bruxellesu glazbeni projekt „Druga strana povijesti“.

Ovaj jedinstveni projekt dio je obilježavanja „Godine UNESCO-ve svjetske baštine“ u Dubrovniku, povodom 45. obljetnice upisa Staroga grada na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, kao i nedavnog upisa arhivskih fondova Dubrovačke Republike na UNESCO-ovu listu Sjećanje svijeta.

Udruga Sve ostalo je glazba u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima više od desetljeća valorizira i promovira kulturnu baštinu i bogato glazbeno nasljeđe iz doba Dubrovačke republike. U stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku nalazi se u svjetskim razmjerima raritetan i iznimno vrijedan fortepijano bečkog  graditelja  Antona  Waltera  iz  1790.  godine,  koji  je restauracijom osposobljen  za  muziciranje. Stoga je glazbeni  program koji su izvele pijanistica Ivana Jelača i sopranistica Marija Lešaja, sadržavao reprezentativne primjere dubrovačkih  skladateljica i skladatelja tog vremena,  ali  i  one  europskih  im  suvremenika.

Ivana Jelača, ujedno i autorica ovog projekta te doktorantica pri Orpheus Institutu i KU Leuven u Belgiji, posjetitelje je vodila kroz odabrani repertoar i društveno ozračje Dubrovačke republike na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, ističući kulturne veze koje su i danas spona zajedničkih nastojanja u očuvanju kulturne baštine.

Banner 300x250 DU 1

Interes i odaziv diplomatskog zbora, predstavnika hrvatskih kulturnih udruženja te hrvatske škole koja djeluje u Belgiji, bio je izniman.

Uzvanicima se obratila Iris Ljubičić, otpravnica poslova a.i. Republike Hrvatske pri Kraljevini Belgiji  koja je istaknula poseban doprinos i značaj Dubrovnika u širem europskom kontekstu, te predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik gđa Branka Martinović Vuković, koja je pobliže informirala o uspješnoj suradnji i dosadašnjim realiziranim međunarodnim gostovanjima ovog projekta u Austriji (Beč, Eisenstadt, Salzburg).

Pročitajte još

VEČERAS U KNEŽEVU DVORU Filharmonija Republike Sjeverne Makedonije

Dulist

U sklopu Dana europske baštine predstavljena „Djela Hanibala Lucića“ koje je priredio Ivan Lupić

Dulist

REDATELJICA MARINA PEJNOVIĆ Privilegij je režirati Držićeva ‘Arkulina’!

Ivana Mijić Vulinović