Sport

DUBROVNIK SPARTAN TRAIL Počinje jedan od najiščekivanijih sportskih događaja u regiji

Dubrovnik Spartan Trail press 2

Gradonačelnik Mato Franković i organizatori događaja najavili su drugo izdanje Spartan Traila Dubrovnik. U četvrtak, 24. listopada, održana je tiskovna konferencija povodom nadolazećeg događaja Dubrovnik Spartan Trail 2024, jednog od najiščekivanijih sportskih događaja u regiji koji se održava 25. i 26. listopada. Na konferenciji su sudjelovali Alen Bošković, direktor utrke, Jurica Barać, vlasnik Spartan licence za Hrvatsku, Željko Cota, istaknuti dubrovački sportaš te, naravno, Mato Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika.

Dubrovnik Spartan Trail press 1

Direktor utrke, Alen Bošković, otvorio je konferenciju ističući da Dubrovnik Spartan Trail nije samo utrka, već prava avantura koja izaziva i tijelo i duh, dok otkriva nevjerojatne ljepote Dubrovnika i dubrovačkog kraja koje smatra neotkrivenima i za veliki dio svojih sugrađana.

– S velikim zadovoljstvom iščekujemo drugi Dubrovnik Spartan Trail – rekao je Bošković.

– Nakon godinu dana intenzivnog rada na razvoju projekta, ove godine predstavljamo izmijenjene trase sve tri utrke. Naša ekipa, predvođena Lazarom Badanjcem kao glavnim koordinatorom za stazu, uzela je u obzir povratne informacije prošlogodišnjih trkača i dodala nove prijedloge. Posebno smo ponosni što smo start 50K utrke pomaknuli na staru željezničku stanicu u Mihanićima te ponovno koristimo trasu Ćira, ljepote Sniježnice i Malaštice. Također, utrka na 10K kreće sa Šumeta i prolazi starom trasom dubrovačkog vodovoda do cilja na Srđu, koji će ove godine biti na Tvrđavi Imperijal – svojevrsnom simbolu grada Dubrovnika i njegove obrane tijekom Domovinskog rata. Vjerujem da će svi trkači osjetiti poseban naboj ulaskom na ovaj povijesni lokalitet. Raduje nas i veliki broj volontera i ljudi koji su se priključili organizaciji, što dodatno osnažuje ovaj događaj, a ne mogu propustiti uputiti zahvalu svima koji su pomogli u uređenju – od šišanja i čišćenja dionica, do postavljanja oznaka. Posebno se zahvaljujem Ivi Margaretiću i ekipi iz Orašca, Vedranu Todorovskom i njegovoj ekipi, BK Konavle, DVD Župa te komunalnom društvu Župa dubrovačka koji su dodatno očistili izazovne dijelove oko Malaštice – dodao je.

– Izuzetno smo ponosni što smo i ove godine uspjeli organizirati Dubrovnik Spartan Trail na jednoj od najljepših lokacija u svijetu. Dubrovnik, sa svojom bogatom poviješću, impresivnim krajolicima i jedinstvenim spojem mora i planina, pruža trkačima iskustvo koje ostavlja bez daha – naveo je vlasnik Spartan licence za Hrvatsku, Jurica Barać

– Veliku zahvalu upućujemo Ministarstvu turizma i sporta, Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici grada Dubrovnika i Hrvatskoj turističkoj zajednici koji su prepoznali i stratešku vrijednost događaja kakav Dubrovnik Spartan Trail jest. Njihova podrška pokazat će se ključnom za uspješnu organizaciju i ovotjednu realizaciju događaja čime još jednom, svi zajedno, potvrđujemo Dubrovnik kao svjetsku destinaciju za sport i avanturizam – rekao je Barać.

Željko Cota, koji je na prošlogodišnjem Dubrovnik Spartan Trailu osvojio treće mjesto u ukupnom poretku utrke 50K Ultra Maraton, podijelio je svoja razmišljanja i očekivanja.

Banner 300x250 DU 1

– Veselim se još jednom sudjelovanju na utrci, a ove sam se godine odlučio najtecati u onoj najkraćoj – 10K. Mislim da je sjajno što je organizator prilagodio rute u skladu s komentarima nas prošlogodišnjih natjecatelja te samim time očekujem još spektakularnije utrke. Ovim putem pozivam sve svoje sugrađane da se prijave za utrku i dožive ljepote Grada i našega kraja na jedan drugi način – naveo je Cota.

U subotu, 26. listopada, održat će se tri uzbudljive utrke

50K Ultra Maraton krajnji je izazov za iskusne trkače željne savladavanja velikih udaljenosti. Start utrke bit će u šarmantnom selu Mihanići u Konavlima. Staza vodi kroz autentična konavoska sela, uključujući Kunu Konavosku, gdje će trkači doživjeti atmosferu ruralne Dalmacije okruženi starim kamenim kućama i netaknutom prirodom. Uspon na Ilijin Vrh (1234 m) pružit će spektakularan pogled na planine i more, a posljednji izazov bit će uspon na Srđ, s čuvenim pogledom na Dubrovnik i Jadransko more.

21K Polumaraton idealan je za trkače željne tehnički zahtjevnije staze. Utrka započinje u Mlinima, slikovitom mjestu uz obalu, i vodi kroz mediteransko zaleđe. Trkači će se penjati na vrh Malaštica, gdje ih očekuje zadivljujući pogled na Jadransko more i okolne otoke. Završni uspon na Srđ donosi poseban osjećaj postignuća s panoramom Dubrovnika u pozadini.

10K Utrka savršena je za početnike ili one koji žele brz, ali intenzivan izazov. Trasa prolazi trasom starog dubrovačkog vodovoda iz 13. stoljeća, kroz mirne šumske puteve u Šumetu, s završnim usponom na Srđ, gdje će trkači uživati u pogledu na povijesne dubrovačke zidine i Jadransko more. Najkraća utrka starta u subotu u 16:00, a sve one željne sudjelovanja obavještavamo da su prijave još uvijek otvorene.

Osim utrke, natjecatelje očekuju i brojne pogodnosti, uključujući besplatnu vožnju žičarom od Srđa do Dubrovnika te besplatan ulaz na Dubrovačke gradske zidine, što će omogućiti trkačima da u potpunosti dožive ljepotu ovog povijesnog grada.

Foto: Arhiva

Pročitajte još

[FOTO] 4. memorijalni turnir Matea Knego – nastupilo 303 natjecatelja!

Dulist

RK Ardiaei savladao RK Zadar i upisao nova dva boda

Dulist

DUBROVAČKA REGATA KLASA OPTIMIST Evo koji su mladi jedriličari dobitnici regate

Dulist