GradUrednički izbor

‘DUBROVNIK PARKING’ Pokrenuta aplikacija za pametno parkiranje!

sanitat smart parking 6

Gradonačelnik Mato Franković danas je pokrenuo aplikaciju Dubrovnik parking, odnosno jedinstveni sustav pametnog parkiranja vrijednog 3,2 milijuna kuna. Pokretanju aplikacije prethodilo je samo predstavljanje projekta čiji je nositelj tvrtka Sanitat, a izrađen je u suradnji s partnerima – Hrvatskim telekomom, tvrtkom Profico koja je izradila aplikaciju te tvrtkom Mobilisis koja je isporučila senzore.
-Projekt je rađen na najnovijoj tehnologiji NB IoT mreži koja je počela funkcionirati prije nekoliko godina u Americi, a sad je došla i u Europu. Mi smo prvi grad koji je cjelokupno pokriven s tom mrežom baš zbog ovog projekta – rekao je direktor Sanitata Tomislav Tabak dodavši kako je najveća količina parkirnih senzora postavljenih na toj mreži u svijetu upravo u Dubrovniku. Riječ je o 1909 senzora i 20 displeya – pokazivača slobodnih parkirnih mjesta za one koji ne koriste aplikaciju.
-Projekt je u cijelosti rađen na korist građana Dubrovnika i njegovih gostiju. Aplikacija Dubrovnik parking jednostavna je za korištenje i omogućava najveći stupanj sigurnosti – istaknuo je Tabak, koji je potom i prošao kroz samu aplikaciju. Ona je trenutno dostupna samo na android uređajima, a uskoro se isto očekuje i za iOS uređaje. Različitim bojama označena su parkirna mjesta koja mogu koristiti samo građani, odnosno koja su dostupna svima, a tu su naravno i parkirna mjesta za osobe s inavliditetom. Putem aplikacije korisnici mogu platiti parking te imaju uvid u vrijeme isteka parkiranja što, rekao je Tabak, građanima smanjuje troškove prema teleoperaterima koji kod plaćanja sms-om uzimaju 89 lipa.
Uz Tabaka, o projektu je govorio i član uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar.
-Važan dio naše strategije odnosi se na razvoj pametnih gradova. Kroz razvoj najnovijih tehnologija nastojimo omogućiti gradovima, gradskim upravama i tvrtkama korištenje tehnologije na način da budu učinkovitiji te da građanima poboljšaju kvalitetu života. Kroz stoljeća je Dubrovnik uvijek bio najnapredniji u korištenju ljudskih znanja i tehnologija koje su bile u pojedinom razdoblju dostupne. I naš zadatak je da današnje digitalne tehnologije, napredne mreže koristimo na dobrobit grada i njegovih stanovnika. Ono što posebno ističe ovaj projekt jest korištenje Narrow Band IoT mreže koja je temeljena na globalnom standardu za mobilne mreže, a onda nam to omogućuje da se postavi jako velik broj senzora, s jako dobrim signalom uz nizak trošak održavanja – rekao je Kramar dodavši kako senzori troše jako malo energije te nude najviši stupanj energije.
-Danas je Dubrovnik po pitanju smart city rješenja jedan od najnaprednijih u svijetu – zaključio je Kramar.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Grad Dubrovnik predvodnik novog smart rješenja, koje je važno iz nekoliko aspekata. U prvom redu, građani, odnosno korisnici aplikacije manje će kružiti u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom, što će, smatra Franković, smanjiti i gužvu u prometu.
-Ovo je početak transformacije i povećanja kvalitete života i rješavanja problema u prometu koje imamo. Nakon ovoga vrlo skoro, kroz mjesec dana dolazi i ‘car sharing’ sustav koji će dodatno našim sugrađanima omogućiti lakšu komunikaciju dolaska u grad, korištenjem električnog automobila. Vjerujem da ćemo iduće godine biti i prvi grad u svijetu koji ima isključivo i jedino električne automobile za autotaksi prijevoz – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist