Aktualno

Dubrovnik ostaje bez 2.559 birača!

izbori2177

Da su danas izbori, u Dubrovniku bi glasovalo 2.559 birača manje.

Naime, Ministarstvo uprave u saborsku je proceduru uputilo prijedlog Zakona o registru birača čime bi se konačno trebao uvesti red u biračke popise. Prema najavi aktualnog ministra uprave Arsena Bauka sadašnji broj od 4,1 milijuna birača trebao bi se nakon primjene zakona smanjiti na 3,8 milijuna. Tragom toga zanimalo nas je postoje li barem preliminarni podatci o tome koliko bi u Dubrovniku bilo manje birača.

– Od Ministarstva unutarnjih poslova dobili smo brojčane podatke o broju osoba koje nemaju važeće osobne iskaznice i prema tim podacima napravljena je procjena broja birača koji bi, da se sada održavaju izbori prema izrađenom Nacrtu prijedloga zakona, mogli biti u popisu birača odnosno na izvacima iz popisa birača. Kad bi se sada održavali izbori prema izrađenom Nacrtu prijedloga zakona, broj birača upisanih u popis birača za grad Dubrovnik bio bi za 2559 birača manji u odnosu na broj birača koji su bili upisani u potvrđenom popisu birača za državni referendum – odgovorili su nam iz Ministarstva uprave.

Nacrtom prijedloga Zakona o registru birača predlaže se, naime, ustrojavanje registra birača kao jedinstvene elektroničke baze podataka osoba koje imaju biračko pravo, a registar bi se sastojao od tri evidencije – evidencije hrvatskih državljana s trajnim boravištem u Republici Hrvatskoj, evidencije hrvatskih državljana koji nemaju boravište u Republici Hrvatskoj i evidencije državljana drugih država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj).

Registar birača je, dakle, evidencija u koju su upisani svi birači, što je prema postojećem Zakonu o popisima birača sadašnji popis birača.

Više o ovoj temu pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist