Aktualno

Dubrovnik će za 40 mjeseci dobiti novi pročistač otpadnih voda ispod Petke

vodovod procistac otpadnih voda 1

Za 40 mjeseci Dubrovnik će dobiti novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu. Riječ je o investiciji vrijednoj nešto manje od 36 milijuna eura, a financira se sa 70 posto bespovratnih EU sredstava te s 30 posto nacionalnih sredstava (Vodovod, Hrvatske vode i
Izvođač, slovenska tvrtka Iskra, uvedena je u posao prošlog tjedna, no prije same gradnje potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju te ishoditi građevinsku dozvolu. Prema gruboj procjeni radovi bi mogli početi za godinu dana. Uz glavnog izvođača, tvrtku Iskra, u timu su i Hidroinženjering, dubrovačka tvrtka Alfaplan građenje Mata Butijera te ELMAP, koja je u vlasništvu Iskre.
-Aglomeracija se izvodi na području grada i susjednih općina određeno vrijeme. Neke ugovore smo završili, kao što je hidrotehnički tunel. Kanalizacija se čisti i dobro napreduje, ali financijski najvrijedniji dio projekta je ovaj uređaj. Postojeći uređaj ispod Petke građen je 70-ih godina i možemo reći da je odradio poprilično dobar životni vijek. Svjedoci ste zadnje dvije ljetne sezone da je more čisto i mi uspješno to održavamo. Međutim, sretni smo što počinjemo s izgradnjom novog modernog uređaja koji će dugotrajno riješiti ono što je gradu kritično nedostajalo – istaknuo je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić. Rekao je i kako mu je žao što se bespotrebno izgubilo dragocjeno vrijeme zbog žalbi u postupku javne nabave za izbor izvođača. Taj je postupak trajao gotovo dvije godine.
-Gradit će se novi uređaj s podmorskim ispustom od 840 metara s hidrotehničkim tunelom duljine 350 metara. Gradit će se za ekvivalent stanovnika otprilike 73 tisuće, što je bilo predstavljeno unazad nekoliko godina na javnoj raspravi. Uzeta je u obzir izgradnja grada i razvoj turizma – dodao je te istaknuo kako u Vodovodu jedva čekaju početak radova, no napomenuo je kako je izvođač u obvezi najprije ishoditi sve potrebne akte za gradnju i tek potom mogu krenuti sami radovi.
Dušan Šešok, vlasnik tvrtke Iskra rekao je kako je ovo najznačajniji Iskrin projekt u 33 godine koliko je on u toj tvrtki.
– Radili smo i veće projekte, ali ovaj nam je toliko značajan radi Dubrovnika samog. Postoji samo jedan Dubrovnik na čitavom svijetu. Radimo ekološki projekt koji je najbitniji, ne postoji bitniji od ovakvog – rekao je Šešok te istaknuo kako je siguran da mogu posao napraviti na vrijeme.
-ovo je velika referenca za nas i jako mi puno znači jer otvara put prema drugim projektima – zaključio je.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako svjedočimo povijenom danu za Dubrovniku. Podsjetio je i kako je Dubrovnik bio zadnji grad u RH koji je dobio ugovor za Aglomeraciju, uz napomenu kako novi ciklus još nije počeo.
-Zadnji smo grad U RH koji je ušao u Aglomeraciju, a među prvima ćemo je završiti – dodao je.
-Sve što smo napravili do sad bilo je bitno i značajno, ali kada sve uđe u kanalizaciju negdje to mora izaći. Nama izlazi na Petki, na uređaju koji je star više od 60 godina, koji je u poluraspadajućem stanju i Vodovod sve radi da se ne raspadne. Da ne govorimo o intervencijama, brojnim roniocima koji ulaze, vare da nam se ne bi dogodila katastrofa. Netko danonoćno bdije nad tim da se takvo nešto ne dogodi – rekao je te naglasio kako se s ovim projektom razmišlja o budućnosti budući da će se njime riješiti sve što je potrebno za idućih 5, 6 pa i više generacija.
-Nadam se da ćemo u dobroj suradnji između izvođača, projektanta i gradske uprave biti brzi i učinkoviti i moja želja je da u roku od godinu dana počnemo kopati. Ljudi će se buniti, nalazi se na lokaciji Petka, ali nijedno gradilište nije lijepo kad se raskopa – naglasio je gradonačelnik.
Istaknuo je i kako mu je drago što je posao dobila slovenska tvrtka, ali i što dubrovačka pamet i dalje usdjeluje u projektima Aglomeracije. Mato Butijer i Alfaplan građenje, rekao je, jamac su da će u svom gradu i za svoj grad dati najbolje.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Sutra besplatan obilazak zidina, galerija i muzeja

Dulist

KORAK BLIŽE Grad se nada da će se dvorana u Gospinom polju početi graditi 2026.

Dulist

POLOŽENI VIJENCI Sjećanje na žrtve pogubljene na Daksi

Dulist