Grad

Dubrovnik bi trebao dobiti centar za pružanje usluga osobama s poteškoćama

frankovic centar za djecu s poteskocama 2

Privodimo kraju temeljni dokument, a to je projektni zadatak za budući centar na osnovu kojeg ćemo započeti izradu projektne dokumentacije. Idući tjedan očekujemo finalni draft projektnog zadatka, a 21. prosinca imat ćemo i službeni sastanak u ministarstvu na temu budućeg centra za pružanje usluga u zajednici – izvijestio je na svome Facebook profilu dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon radnog sastanka na temu budućeg centra za pružanje usluga u zajednici. Zanimali su nas detalji tog centra pa su za DuList iz Grada Dubrovnika uputili odgovor pročelnika resornog Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo – Dživa Brčića koji je istaknuo kako je gradonačelnik zaključkom osnovao Radno tijelo za izradu projektnog zadatka za osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici.

-U povjerenstvo su imenovani zaposlenici Grada Dubrovnika, predstavnica DURA-e, predstavnica Udruge Poseban prijatelj Dženita Lazarević te Luini Banovac roditelj djeteta s poteškoćama iz spektra autizma. Radno tijelo je tijekom proteklog razdoblja definiralo potrebe za osnivanje jedne ovakve ustanove na području Dubrovnika koja bi po uzoru na druge ustanove u RH osigurala pružanje usluga djeci, mladeži i odraslim osobama s teškoćama – naglasio je Brčić.

Dodao je i da je u pripremi prijedloga projekta 3. studenog održao sastanak na daljinu s profesoricama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Ljiljanom Pintarić Mlinar, Snježanom Sekušak-Galešev, Danielom Bratković te Dženitom Lazarević o mogućim modelima osnivanja jedne ovakve ustanove na području Grada Dubrovnika.

-Kao ogledni primjerak profesorice su istaknule Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Luna Polić Barović, predstavnica u radnom tijelu, ujedno zaposlenica DURA-e (izrađivačica Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika 2021.- 2025. koju je Gradsko vijeće usvojilo početkom ove godine) izradila je prijedlog Projekta Centra za pružanje usluga u zajednici. Na današnjem sastanku razmotren je prijedlog projekta te su predložene konkretne nadopune istog te se raspravljalo o trenutnoj situaciji po pitanju skrbi za djecu, mlade i odrasle s teškoćama kako u Gradu Dubrovniku tako i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nakon usuglašavanja istog Upravni odjel za izgradnju i projekte pripremit će idejno rješenje za navedenu ustanovu temeljem kojeg će Grad Dubrovnik Vladi Republike Hrvatske uputiti zamolbu za darovanje zemljišta u Orašcu na kojem se planira izgradnja jedne ovakve ustanove – istaknuo je pročelnik Brčić dodavši kako je za 21. prosinca uz pomoć savjetnice župana Žakline Marević zakazan  sastanak u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na ovu temu kojem će uz njega i savjetnicu Marević nazočiti i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Foto: Facebook/Mato Franković

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist