Grad

Dubrovkinje mršave uz lijek za dijabetes! Neshvatljivo da im liječnici izdaju recepte!

ozempic svilokos

Od kad su Amerikanke otkrile da lijek za dijabetičare, Ozempic, može poslužiti za ‘skidanje’ neželjenih kilograma, njegova je uporaba širom svijeta u tu svrhu postala trend. Usprkos konstantnim upozorenjima struke da je riječ o ozbiljnom lijeku s ozbiljnim nuspojavama koji je namijenjen isključivo dijabetičarima, pomama za njim ne jenjava. Štoviše, sve je veća. Danska tvrtka koja ga proizvodi je utrostručila svoj profit. U Hrvatskoj se također stalno nabavlja sve više ovog lijeka, a svako malo je nestašica. Građani se žale da se čeka po dva do tri tjedna, što je za dijabetičare, dakle osobe kojima je ovaj lijek zaista potreban, veliki problem. Očigledno ‘razgrabe’ ga oni koji uz pomoć njega mršave. Po Ozempic se putuje i u susjednu nam Bosnu i Hercegovinu gdje ga nikakav problem nije kupiti u ljekarni, bez recepta.
Ono što je frapantno je činjenica da se ovaj lijek u Hrvatskoj može dobiti samo na recept, a recepti se očito izdaju i osobama koje nisu dijabetičari. Jer nemoguće je da se broj dijabetičara u par godina utrostručio sam po sebi. Liječnici koji to rade u najmanju ruku, jasno je i laiku, postupaju mimo pravila struke!

Rizik ozbiljnih komplikacija
Kakva je točno situacija na našem području provjerili smo s ravnateljicom Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik, magistrom farmacije Marinom Svilokos.
— Definitivno prodaja Ozempica raste. U razdoblju od 1. siječnja do danas u odnosu na prošlu godinu povećanje je 30 posto. Svi lijekovi izdaju se na recept, odnosno nema slobodne prodaje. Liječnik je taj koji određuje kome je potreban i u kojoj dozi. Dijabetes je povezan s pretilošću, a dijabetes je konstantno u porastu tako da ne mogu reći koja količina se upotrebljava isključivo za liječenje pretilosti – kazala nam je Svilokos, navodeći mučninu, proljev, glavobolju i umor kao najčešće nuspojave ovog lijeka. Međutim javljaju se i one ozbiljnije kao pankreatitis, žučni kamenci – upozorava Svilokos.
Stručnjaci stalno, i putem medija, naglašavaju koliko nuspojave mogu biti teške. Naime, ako osoba ima kamence u žučnjaku, Ozempic može pogoršati situaciju sa žučnim kamencima i uzrokovati ozbiljne komplikacije, poput akutnog kolecistitisa ili akutne upale žučnjaka.
Nadalje, otkrila nam je Svilokos, određeni broja žena, unatoč korištenju oralne kontracepcije, su zatrudnile.
—Isto tako usporeno je probavljanje hrane i samim tim i apsorpcija lijekova. Iz svega možemo zaključiti da Ozempic nije prečac do idealne figure, nego ozbiljan lijek! – poručila je Marina Svilokos.

KAKO DJELUJE OZEMPIC?
‘Čarobni’ lijek smanjuje apetit!
Ozempic sadrži sintetski crijevni hormon koji inače postoji u našem tijelu, a koji regulira apetit. Naravno, u ovom ga lijeku ima u većim koncentracijama, stoga znatno smanjuje apetit pa osoba koja ga koristi znatno manje osjeća glad. I zato naravno mršavi.
Ovaj je lijek na tržištu prisutan od 2014. godine kada ga je odobrila najprije američka Agencija za hranu i lijekove, potom europske regulatorne agencije te Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Na hrvatskom tržištu dostupan je Ozempic u jačini od jednog, 0,5 i 0,25 mg. Izdaje se na važeći liječnički recept i za dijabetičare nema nadoplate međutim, zaposleni u hrvatskim ljekarnama otkrivaju medijima kako se osobama koje nisu dijabetičari i nabavljaju ga za mršavljenje pretežno izdaje na tzv. bijeli recept i uz plaćanje.

Pročitajte još

Gradonačelnik ugostio srebrne barakude!

Dulist

[FOTO] Otkrivena bista Goranu Komlencu u Orašcu

Dulist

DUBROVNIK NA OI Uspješna promotivna kampanja

Dulist